Európában turnézik Orbán Viktor híres rajongója

Steve Bannon lett volna a Schmidt Máriáék által szervezett konferencia vendége, és azért esett az amerikaira a választás, mert „megosztó személyiséget” kerestek.

R. Kiss Kornélia
2018. 03. 12. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában turnézik Steve Bannon, a Fehér Ház egykori nemzetbiztonsági tanácsadója, Donald Trump amerikai elnök választási kampányának egyik főideológusa. Bannon belső köreiből a The New York Times úgy értesült, hogy az egykori Trump-tanácsadó szeretett volna találkozni Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is. Bannon az amerikai liberális lap kérdésére ezt nem erősítette meg, de nem is cáfolta. A Weltwoche című svájci lap által a múlt hét első felében tartott zürichi beszélgetésen az amerikai extanácsadó azt is elárulta, csodálója Orbánnak, akit „hősnek”, „a színtér legjelentősebb figurájának” tart. Arról nincsenek információink, megtörtént-e a találkozó.

Steve Bannon svájci és olaszországi látogatásait követően a franciaországi Lille-ben, a radikális Nemzeti Front kongresszusán bukkant fel, ahol beszédet is mondott – írta a szintén liberális The Washington Post. „A történelem a mi oldalunkon áll” – mondta Marine Le Pen pártjának, hozzátéve, hogy szerinte sorozatos győzelmeket fognak aratni.

Lapunk úgy tudja: eredetileg Steve Bannon lett volna annak az Európa jövőjéről szóló konferenciának a vendége, amelyet a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány szervez. Információink szerint azért esett a választás Bannonra, mert „megosztó személyiséget” kerestek.

Steve Bannont nem sikerült megnyerni előadónak, helyette választották az amerikai alternatív jobboldal sok indulatot kiváltó publicistáját, Milo Yiannopoulost. A homoszexualitását és zsidó származását előszeretettel hangsúlyozó, a balliberális nézeteket szenvedélyesen támadó Yiannopoulosszal viszont sikerült túlteljesíteni a tervet: az ő személye túlságosan is megosztónak bizonyult.

Yiannopoulos korábban több botrányos kijelentést tett, többek között elfogadhatónak nevezte a szexuálisan érett, akár 13 éves fiatal fiúk és felnőtt férfiak közötti szexuális aktust, ami szerinte nem feltétlenül számít pedofíliának. Erre már Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője is úgy reagált: nem fér bele a demokratikus vitába a pedofília népszerűsítése. Pedig a konferencián Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő és Szijjártó Péter külügyminiszter is részt vett volna, megrendezését a kormány is támogatta. Végül a választások utánra halasztották a rendezvényt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.