Fake news: Donald Trumpot utánozta Orbán Viktor Gödöllőn

Kampány közben vádaskodott a kormányfő, a kérdést meg sem várva ekézte a Hír TV-t.

MN
2018. 03. 10. 14:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump-i megoldást választott Orbán Viktor, hogy ne kelljen válaszolnia a kellemetlen kérdésekre.

A miniszterelnököt Gödöllőn kérdezte volna a Hír TV egyebek mellett a vejét, Tiborcz Istvánt érintő, csalásgyanús ügyekről és helyettese, a KDNP-s Semjén Zsolt urizáló vadászatairól. A sajtófőnöke és a testőrei által védett kormányfő viszont válasz helyett inkább álhírterjesztőnek bélyegezte a csatornát.

A miniszterelnök valószínűleg a választási kampány részeként utazott Gödöllőre, ahol az Origo szerint Vécsey László fideszes képviselőjelölttel találkozott.

Útja során nemcsak a Hír TV követte, hanem saját stábja is: a miniszterelnök látványosan vett egy Nemzeti Sportot a kistarcsai büfében, elbeszélgetett a láthatóan az érkezésére váró civilekkel – akik nem mellesleg 25 éve Fidesz-szavazók –, majd felszállt a HÉV-re. Gödöllőn azonban Vécsey Lászlón kívül Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője is várta.

Ugyanebben a városban szombaton Szabó Zsolt, a fejlesztési tárca államtitkára is sajtótájékoztatót tartott a Budapest–Hatvan vasúti vonalszakasz felújításáról, Orbán Viktor azonban azon nem vett részt. Talán nem vette jó néven, hogy hiába rendelte be Szabót egy politikai konfliktus tisztázására, az államtitkár nem ment el a megbeszélésre. 

Donald Trump amerikai elnök általában akkor használja a „fake news” (álhírek) kifejezést, ha a vele kritikus sajtó szeretne kérdéseket feltenni neki, az óvodába illő elhárítási technikát pedig a jelek szerint a magyar kormány képviselői is elsajátították.

Úgy látszik, az ellenzéki média lehazugozása is sorvezető szerint zajlik: Rétvári Bence, a humánnak nevezett tárca államtitkára éppen lapunk ellen vetette be a kommunikációs fegyvert. „Nem biztos, hogy el kell hinni, amit a Magyar Nemzet leír, hiszen sok esetben Simicska Lajos politikai eszközként használja a saját lapját, és természetesen álhírekkel teszi olykor-olykor tele” – mondta még pénteken a politikus. Németh Szilárd Fidesz-alelnök a hódmezővásárhelyi bukás után az alapján (nem) válaszolt az újságíróknak, hogy szerinte ki jött Simicska-bérenc sajtóorgánumtól.

Boldog István fideszes képviselő viszont a vádaskodásra sem fecsérelte idejét, sajtótájékoztatója után kisebb testőrcsapat állta el a Hír TV stábjának útját, amikor még egy kérdést szeretett volna feltenni neki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.