Feljelenti a Jobbik Semjén Zsoltot

Az ellenzéki párt vagyonnyilatkozati eljárást is kezdeményez a miniszterelnök-helyettes svédországi vadászatai miatt.

MN
2018. 03. 12. 13:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel szemben, és feljelentést tesz ellene vesztegetés gyanújával – közölte az MTI Szilágyi Györgynek, az ellenzéki párt országgyűlési képviselőjének a sajtótájékoztatója alapján.

A politikus értékelése szerint a kormánypárti megszólalók és sajtó hazugságokkal próbálják leplezni a kereszténydemokrata politikus „helikopteres luxusvadászatát”, éppen csak azt nem mondták, hogy „beszéltek a Mikulással, aki azt mondta, hogy a rénszarvasok igenis repülnek, és csak helikopterrel lehet őket vadászni”.

Szilágyi György azt közölte: Semjén Zsolt svédországi vadászatait Farkas József vállalkozó fizette, akinek fiával közös luxembourgi székhelyű offshore cége, a Lifetree Holding tulajdonos egyebek mellett a Kék Duna Wellness Hotel Ingatlan Kft.-ben, a Száz Magyar Falu Vidékfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Kft.-ben, továbbá a cégcsoporthoz tartozik két újság és három szálloda, a ráckevei Duna Relax & Event Hotel, a noszvaji Oxigén Hotel és a  Tündérkert Hotel Rendezvényközpont.

A jobbikos politikus szerint a cégcsoportnak köze volt a Híd a munka világába programhoz és a Türr István Képző és Kutató Intézet egy 31 millió forintos programjához.

Mint mondta, a cégek 2012 és 2017 között, a vadászatok éveiben összesen 800 millió forint értékű közbeszerzést nyertek el, és további 10 alkalommal pályáztak vissza nem térítendő uniós forrásra, amelynek során csaknem 600 millió forintot kaptak.

Összeadva a család 1,3 milliárd forintot tudott profitálni, ehhez Semjén Zsolt barátsága nélkül nehezen jutottak volna hozzá – jelentette ki Szilágyi György, aki szerint a miniszterelnök-helyettesnek a mintegy 25 millió forint összértékű vadászatokat fel kellett volna tüntetnie a vagyonnyilatkozatában.

Hadházy Ákosnak a nyúltenyésztés jutott eszébe Semjén vadászatáról

Az LMP társelnöke tájékoztatóján emékeztetett arra, hogy korábban feltárt egy ügyet, amelynek során a Száz Magyar Falu Kft. mintegy harmincmillió forintot kapott azért, hogy írjon meg egy kísérleti tananyagot a nyúltenyésztésről. Hangsúlyozta, hogy a cég akkor néhány nap alatt lebukott, mert kiderült, hogy egy már létező amerikai tananyagot fordítottak le.

Ehhez a céghez köthető az a Farkas József, aki a sajtóhírek szerint kifizette Semjén Zsolt svédországi vadászatát – mondta Hadházy Ákos.

Szilágyi György azt kérte a parlament mentelmi bizottságától, hogy mielőbb vizsgálja ki, kik támogatták Semjén Zsoltot abban, hogy Svédországban háziasított rénszarvasokra lövöldözhessen. Azt is megfogalmazta, ha a hatóságok nem vizsgálják a vesztegetés gyanúját, akkor a Jobbik kormányt alakítva teszi meg azt.

A Fidesz közleményében nem érintette Semjén ügyét

„Az a Jobbik beszél, amit kilóra felvásárolt Simicska Lajos milliárdos. Az a Jobbik beszél, amelyik a kémkedéssel és pénzügyi visszaéléssel meggyanúsított Kovács Bélát foggal-körömmel védi. Kovács Béla, más néven KG Béla vagyonának eredetét ma sem ismerjük. Mint ahogyan azt sem tudjuk, milyen esetleges külföldi támogatásokból adott segítséget a Jobbiknak.” – tartalmazza a nagyobbik kormánypárt közleménye, amelyben a jobbikos Szilágyi György bejelentéseire reagálnak.

Szilágyi György kérdésre nem kívánta kommentálni, hogy az LMP március 19-ig szabott határidőt az MSZP-nek az együttműködésről szóló tárgyalásra. Azt ugyanakkor megjegyezte: felelős ellenzéki pártnak nem visszaléptetésekkel kellene foglalkoznia, hanem mozgósítani. A választók vannak annyira felnőttek, hogy ki tudják választani a legerősebb jelöltet – tette hozzá.

Egy másik kérdésre azt is közölte: a választás után érdemes megnézni, hogy milyen helyzetet alakítottak ki a választók, és kik azok, akikkel tudnak együtt dolgozni.

Megkérdezték az MSZP-ről is, amire válaszul a korszakváltás igényét fogalmazta meg, és felvetette: hogyan lehetne bármilyen formában együttműködniük azokkal a pártokkal, akik „ehhez az elmúlt 28 évhez kőkeményen hozzájárultak”?

Mint szóvá tette, az MSZP háromszor volt kormányon, és egyszer sem csinált elszámoltatást. „Minek kellene, mondjuk, egy Jobbik Magyarországért Mozgalomnak egyezkedni az MSZP-vel?” – kérdezte.

Gyurcsány: a DK az OLAF-hoz fordul Semjén vadászatai miatt

Sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc azt mondta, a Demokratikus Koalíció az OLAF-hoz fordul, hogy kiderüljön, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes svédországi vadászatának van-e korrupciós vonzata.

A képviselő a Momentum felvetésére, miszerint a Jobbiknak és az MSZP-nek együtt kellene működni, azt felelte: a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, és nem az a megfelelő út, hogy feltételeket szabnak nekik. Nem hisz abban, hogy ha egy pártot meg egy pártot összeadnak, abból két párt lesz – fogalmazott, kifejtve: kétli, hogy összeadódik a két párt szimpatizánsi gárdája.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.