Hajszállal, de előzi Szél Bernadett Karácsony Gergelyt

A miniszterelnök-jelölteket és az egyéni körzeteket is mérték, íme az eredmények.

Katona Mariann
2018. 03. 03. 15:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen százalékkal ugyan, de jobb eredményt ért el a miniszterelnök-jelöltek közötti versengésben Szél Bernadett, mint Karácsony Gergely – ez derül ki a Závecz Research friss kutatásából. A felmérést az LMP rendelte meg, lapunk ennek ismerte még néhány adatát.

A kutatók azt a két kérdést tették fel, hogy ha csak Orbán Viktorra és az LMP-s Szél Bernadettre, illetve csak Orbán Viktorra és az MSZP–Párbeszéd-szövetséget vezető Karácsony Gergelyre lehetne szavazni, akkor kit választanának. Az eredmények szerint mindkét esetben a jelenlegi kormányfő lenne a befutó, de Szél Bernadettre vele szemben 31, míg Karácsony Gergelyre „csak” 30 százalék voksolna.

A felvetés természetesen a valóságban értelmezhetetlen, hiszen itthon nem szavazunk közvetlenül a miniszterelnökre. Ráadásul ez az „egy az egy ellen” felállás is elképzelhetetlen, hiszen más pártok is a pályán vannak, például a Jobbik és az őket vezető Vona Gábor. Függetlenül attól, hogy egy hipotetikus kérdés kapcsán jött ki ez az eredmény, ráadásul az LMP volt a megrendelő, a zöldpárt azért örülhet, hiszen a baloldalon rendre azzal az érvvel találják szembe magukat, hogy a legnépszerűbb ellenzéki politikus Karácsony Gergely.

A kutatás kitért a 106 egyéni választókörzetre is, ahol az ellenzék egy része nagyon igyekszik előteremteni azt a helyzetet, hogy egyetlen „kormányváltó” jelölt álljon szemben a fideszes vagy KDNP-s indulóval. Erre igen csekély esély van, már csak azért is, mert a Jobbik többször is kijelentette, hogy nem fognak visszalépni senkinek a javára.

A kutatók mindenesetre arra voltak kíváncsiak, hogy ha mégis előállna ez az egy az egy ellen helyzet, a magukat ellenzékinek tartó szavazók melyik párt jelöltje mögé állnának be leginkább. Itt az jött ki, hogy az LMP a legintegratívabb, ha ugyanis LMP-s jelölt állna szemben fideszessel, az ellenzéki választók 32 százaléka adná rá a voksát. A többi pártnál már kisebb volt ez az arány, az MSZP jelöltjére a kormányváltást akarók 27, míg a Jobbik és a Demokratikus Koalíció indulójára 26 százalék húzná be az ikszet. Fontos megjegyezni, hogy itt általánosságban tették fel a kérdést, vagyis nem hangzottak el konkrét nevek. Márpedig számíthat a jelölt személye, főként ha valamelyik párt országosan is ismert és mondjuk kedvelt vagy éppen elutasított politikusáról van szó, vagy éppen egy helyben elismert és tisztelt ember áll fel a rajtvonalhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.