Iránytű: A jobbikos jelölt a legerősebb ellenzéki Völner Pál körzetében

Meglepetéseket okozhatnak a szilárd pártpreferenciával nem rendelkező, de szavazni vágyó választók.

MN
2018. 03. 16. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 40 százaléka voksolna a Fidesz–KDNP-re egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson Komárom megye 2-es számú választókerületében – derül ki az Iránytű Intézet közvélemény-kutatásából.

Az ellenzéki jelöltek közül Nunkovics Tibort támogatják legnagyobb arányban, a Jobbik jelöltjére az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkezők 28 százaléka voksolna. Vadai Ágnes támogatottsága 7 százalékponttal alacsonyabb, a DK politikusa 21 százalékon áll, míg az LMP jelöltje a szavazók 7 százalékát tudhatja maga mögött.

A választókerület teljes népessége körében egyébként rendkívül magas a szavazni vágyó, de szilárd párt-, illetve jelöltpreferenciával nem rendelkező választók aránya – e csoport nagy meglepetést okozhat április 8-án.

A kutatásból kiderül, hogy a 2014-es választások eredményeivel összevetve jelentős elmozdulások tapasztalhatók. Völner Pál akkor az egyéni szavazatok 45,9 százalékát szerezte meg, második helyen végzett Vadai Ágnes 27,2 százalékkal, míg a Jobbik jelöltje, Nunkovics Tibor 19,8 százalékot szerzett. Tehát míg a Fidesz–KDNP jelöltje kismértékben gyengült, az ellenzék erőviszonyai jelentősen megváltoztak. Az LMP 2014-es jelöltje 4,3 százalékot szerzett.

A választókerületben a Fidesz–KDNP a teljes népesség 21 százalékának támogatását tudhatja maga mögött. A Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, a választókerület jogosultjainak 13 százaléka szavazna a pártra egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson. A baloldal pártjai a választókerületben külön-külön gyengék, az MSZP és a DK is 6 százalékon áll, míg az LMP-t a teljes népesség 3 százaléka támogatja.

A választókerületben igen alacsony a biztosan nem szavazók aránya (6 százalék), míg a szavazni vágyó, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya kiemelkedő (27 százalék). A preferenciájukat titkoló szavazók aránya is jelentős, 15 százalék.

A kutatás alapján elmondható, hogy a pártot választani tudók 41 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 26 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP és a DK támogatottsága ebben a kategóriában 11-11 százalék, az LMP 6 százalékon áll. A Momentum és az MKKP a pártválasztók 2-2 százalékát tudhatja magáénak.

További választókerületi felméréseket talál a Magyar Nemzet és az Iránytű Intézet közös választási oldalán, a Kireszavazzunk.hu-n.

Az ötszáz fős kutatás mintavétele 2018. március 9-től március 11-ig zajlott. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval (CATI) végezték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.