Iránytű: Dunaújvárosban felzárkózott a jobbikos jelölt

Csupán 4 százalékpont a különbség a fideszes és a jobbikos jelölt között Fejér megye 4. választókerületében.

Pintér Bence
2018. 03. 18. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iránytű Intézet friss, ötszáz fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatása szerint Fejér megye 4. számú választókerületében az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók között a fidesz–KDNP-s Galambos Dénes és a jobbikos Pintér Tamás támogatottságában mindössze 4 százalékpont a különbség. Az MSZP–P és a DK közös jelöltjére, Mezei Zsoltra a pártválasztók 19 százaléka szavazna. Az LMP jelöltje, Illéssy István 4, a momentumos Kasza Róbert 2 százalékon áll.

Az intézet közleménye szerint szerint a Közös Ország Mozgalom február eleji mérése a Galambos Dénes és Pintér Tamás közötti különbséget még 13 százalékpontra becsülte, az azóta eltelt hónapban a választókerületben a Fidesz–KDNP jelöltjének támogatottsága a friss mérés alapján 6 százalékpontot esett, a jobbikos induló 3 százalékponttal tudta növelni táborát, nagy valószínűséggel a taktikai szavazóknak köszönhetően. Az Iránytű közleménye szerint ellenzéki szavazók az esélyesebb jelölt, azaz a mostani kutatás szerint Pintér Tamás irányába való további áramlásának mértéke az esetleges ellenzéki siker kulcskérdése.

A mérés szerint a választókerületben a Fidesz–KDNP a teljes népesség 21 százalékának támogatását tudhatja maga mögött, a Jobbik 16 százalékon áll. Helyben gyenge az MSZP–P, a teljes népesség 6 százaléka támogatja, a DK-t 7, az LMP-re 3 százalék voksolna. A választókerületben magas, 25 százalékos a részvételi hajlandóságot mutató, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya 14 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.