Kiakadt a villanyóra, soha nem fogyasztottunk még ennyi áramot

Az extrém hideg extrém fogyasztásra sarkall: március 2-án rekordot döntött Magyarország áramfelhasználása. A gázzal sem takarékoskodunk.

MN
2018. 03. 02. 16:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áramfogyasztási rekordról számolt be pénteken a MAVIR: előzetes adataik szerint a hazai rendszer terhelése elérte a 6835 megawattot.

Ezzel új történelmi rekord is született, mivel megdőlt a tavaly január 11-én mért 6780 megawattos rendszerterhelési csúcsérték – teszi hozzá Facebook-oldalán az energiaipari társaság.

Nem csak az áramot, a gázt is hatalmas mennyiségben fogyasztjuk. Az elmúlt napok téli gázfogyasztási rekordokat hoztak, a Népszava értesülései szerint kedden, szerdán is egyaránt 66 millió köbmétert fogyasztott az ország, ami téli rekordnak számít.

Ebből körülbelül 35 millió köbméter származott a hazai gáztárolókból, 7 millió pedig a belföldi kitermelésből. A fennmaradó 23 millió köbméter nagyobb része Ukrajna, kisebb része Ausztria felől érkezett az országba.

Az a mennyiség viszont csak az idei tél viszonylatában számít kimagaslónak, meg se közelíti a 2005 februárjában, illetve 2006 januárjában mért 90 millió köbméteres eddigi csúcsot, de még a tavaly januári 70 millió köbmétert sem, írja a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.