Kocsis Mátét segítheti az ellenzék megosztottsága

Öt ellenzéki jelöltből négy szinte hasonló esélyekkel indulna a fideszes politikussal szemben.

MN
2018. 03. 13. 7:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt ellenzéki jelöltből négy szinte hasonló esélyekkel indulna Kocsis Máté ellen a budapesti 6-os választókerületben, ha csak egy nem kormánypárti induló lenne – derült ki a Közös Ország Mozgalom felméréséből, amelyet a Hír TV Online-nak küldtek meg.

A közvélemény-kutatás szerint a DK-s Ara-Kovács Attila 39 százaléknyi voksot kapna Kocsis Mátéval szemben, és az LMP-ből induló Jakabfy Tamás szintén 61-39 arányban maradna alul. Az Együtt jelöltje, Baranyi Krisztina 38 százalékot kapna egy az egy ellen, a jobbikos Dúró Dóra pedig 34 százaléknyi szavazatot szerezne. Cseh Katalin a Momentumból 31 százalékot kapna, ha egymaga indulna a VIII. kerületi polgármester ellen.

Ha nem sikerül megegyezni az ellenzéki pártoknak, és többen is elindulnak Kocsis ellenében, akkor minden jelöltkombinációban fölényesen a fideszes politikus nyerne. Abban az esetben, ha mind az öt mérhető népszerűségű ellenzéki párt elindítja saját jelöltjét, Kocsis 44 százalékot érne el, második helyen Ara-Kovács végezne 17 százalékkal. A Jobbik és az LMP jelöltje 12-12 százaléknyi szavazatot kapna, Baranyi Krisztina kilenc, Cseh Katalin pedig öt százalékon áll.

A közvélemény-kutatók indirekt becslései alapján az LMP-s Jakabfy Tamás hozható ki legesélyesebbként, ugyanis ha eltűnne minden bizonytalanság a választókból, és mindenki tudná, kire szavazna, ha visszalépne az általa preferált jelölt, akkor Jakabfy 46 százalékot érne el. Ebben a becslésben Ara-Kovács 42 százalékot kapna, Baranyi 41-et, Dúró 40 százalékot érne el. Cseh Katalin 37 százaléknyi szavazatot kapna.

A listás választási preferenciák tekintetében a Fidesz–KDNP vezet a választókerületben, az ő országos listájukra 29 százalék húzná be az ikszet, a Jobbik 10 százalékot kapna, az MSZP–Párbeszéd és az LMP 8, a DK 7 százalékon áll. A Momentum és az Együtt 3-3 százalékot kapna.

A VIII. kerületben a válaszadók 30 százaléka nem tudja, hogy áprilisban kire szavazzon.

Az adatfelvétel február 6. és február 28. között zajlott le, a terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte. A részletes elemzés itt olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.