Lázár: Nem szabad megfutamodni az újságírók elől

Nemzetközileg is nagy visszhangot keltő bécsi videójáról és a vásárhelyi időköziről is beszélt a miniszter.

MN
2018. 03. 13. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szabad az újságírók elől megfutamodni, korrekt párbeszédet kell velük fenntartani, mert nem ellenségek vagy ellenfelek, hanem szövetségesek: még ha kritikusak is, fórumot teremtenek ahhoz, hogy az ember elmondhassa véleményét, meggyőződését, programját, vitatkozhasson róla, és támogatókat gyűjtsön hozzá – egyebek mellett ezt mondta Lázár János a Promenad.hu-nak adott interjújában.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az újságírók szerepe az elmúlt években megváltozott, és ma már a politikusokhoz hasonlóan a „politikacsinálás” részei. „A politikai újságírónak és a politikusnak szimbiózisban, egymást kiegészítve kellene léteznie, nem egymás feladatait átvéve” – fűzte hozzá.

A hódmezővásárhelyi időközivel kapcsolatban a miniszter azt mondta: a két hónapos, nagyon erős kampány során a támadások jelentős része ellene irányult, február 25-én azonban a város jövője volt a tét, amiért hódmezővásárhelyiként is aggódik.

„Az elmúlt húsz évben akadtak csaták, amelyeket megnyertem, és olyanok is, amelyeket elveszítettem, utóbbiakból erőt merítek, és harcolok tovább a meggyőződésemért” – fogalmazott.

Szerinte a városvezetés első lépései sok emberben kételyeket ébresztettek. Úgy véli, február 25-e óta mindenkit „kinyírtak”, aki fel merte emelni a szavát, és az ellentétes volt a polgármesterével. „Az országos ellenzéki sajtónak komoly szerepe és küldetése volt a hódmezővásárhelyi választáson. Nem tudom, honnan kapták a feladatot, és nem is szeretnék találgatásokba bocsátkozni, de az biztos, hogy feladatot teljesítettek” – jelentette ki.

A miniszter szerint cenzúra sem a kormányoldalon működik. „Elég, ha csak arra utalok, hogy magánemberként elmentem Bécsbe, elmondtam a véleményemet arról, amit az utcán tapasztaltam, a Facebook pedig lekapta a videót” – vélekedett.

Az osztrák fővárosban készített, jelentős felháborodást keltő videójáról azt is mondta: nem bánta meg, hogy belevágott, és újra ugyanezt mondaná, „sőt, olyat, ami még jobban tükrözné a rideg valóságot, amit csak részben és enyhén adtuk vissza. A videót eddig mintegy 350 ezren nézték meg, aminek nagyon örülök”.

„A videóban csak azt vázoltam, mi a helyzet tőlünk 200 kilométerre. Az, hogy ebből ekkora vita lett, nagyon jól mutatja, hogy a politika és a sajtó egy része még mindig eltagadja, elferdíti vagy relativizálja a bevándorlás hatásait. Egy órát töltöttem abban az utcában, és talán három fehér emberrel találkoztam, mindenki más sötét bőrszínű volt. Ez a valóság. Ebben a kerületben megtörtént a változás, és nem a bevándorlók lettek bécsiek. A bécsiek elmentek onnan, a bevándorlók pedig átvették a városrészt, amit a saját képükre, ízlésvilágukra formálnak” – magyarázta Lázár János.

A kancelláriaminiszter a Facebookról letiltott, majd ismét letölthetővé vált videójában arról beszél, hogy az osztrák főváros Favoriten városrészében, ahol húsz évvel ezelőtt még nem voltak bevándorlók, az eredeti lakosságból már csak nyugdíjasok maradtak, ráadásul a politikus koszosnak és rendezetlennek találta a bécsi kerületet, és hozzátette, ha az ellenzék nyer a választásokon, Budapestre is ez a sors várhat. A videó nagy felháborodást váltott ki Ausztriában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.