Márki-Zay Péter azért dolgozik, hogy a Fidesz veszítsen

„Elégedetlenséget érzek azért, amit az ellenzéki pártok eddig tettek a választási koordinációban” – mondta lapunknak a polgármester.

Unyatyinszki György
2018. 03. 20. 11:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Elégedetlenséget érzek azért, amit az ellenzéki pártok eddig tettek a választási koordinációban – mondta hétfőn a Magyar Nemzetnek Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere. – A város jövője mellett elkötelezetten dolgozom azért, hogy a Fidesz elveszítse a tavaszi választást” – tette hozzá Márki-Zay. Ennek érdekében szabadidejében folytatja az országjárást és a legerősebb ellenzéki jelöltek felkutatását segíti a választókerületekben. Leszögezte, hogy továbbra sem tör miniszterelnök-jelölti babérokra, de amiben tudja, abban segíteni akarja az ellenzéki együttműködést – ezzel utalva Lázár János hétfői kijelentéseire is.

Lázár János, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta a 47-es főút elkerülő szakaszának átadásakor, hogy Márki-Zay „hadüzenetet küldött” a kormánynak és Orbán Viktornak azzal, hogy a múlt héten Trianonhoz hasonlította a Fidesz esetleges győzelmét. A miniszter hozzátette, hogy szerinte Márki-Zay csak az országos hírnevét akarja növelni, hogy Orbán Viktor kihívója legyen.

Márki-Zay ezzel kapcsolatban elmondta, politikai kultúrájának része, hogy azokkal is a város jövőjéért dolgozik a közösségért, akikkel politikailag nem ért egyet, ennek megfelelően Orbán Viktorral, vagy akár egy szocialista miniszterelnökkel is. Azonban ez a közös munka nem jelenti Márki-Zay szerint azt, hogy ne kritizálhatná a Fidesz tevékenységét.

Az általa vizionált harcról Lázár azt is mondta, hogy Hódmezővásárhely egy „barátot és szövetségest” veszíthet el a kormány személyében, ami veszélyeztetné a város fejlődését.

„Továbbra is csak így tudnak gondolkodni: aki nincs velük, az ellenük” – reagált lapunknak erre Márki-Zay Péter. Emlékeztetett, hogy a februári időközi polgármester-választáson is így akarta megfélemlíteni a Fidesz a választókat.

Hétfőn a város közgyűlése elfogadta a helyi építményadó eltörlését minden 101 négyzetméternél kisebb ingatlan esetében. Ennek eltörlésére még Márki-Zay Péter tett ígéretet, ám nehéz helyzetbe került, amikor polgármesterként szembesült a város ötmilliárd forintos, a korábbi fideszes vezetéstől megörökölt adósságáról. A beterjesztéssel a fideszes többségű közgyűlés akarta sarokba szorítani Márki-Zayt, ebből lett a köztes megoldás, ami csak a kisebb ingatlanokra vonatkozik.

„A fideszes képviselők igyekeznek minél több munkát és felelősséget rám rakni” – mondta Márki-Zay. Bár eddig volt, a közgyűlés most nem engedélyezte, hogy könyvvizsgálót alkalmazzanak a város könyvelésének ellenőrzésére, illetve nem hagyták jóvá, hogy újabb aljegyzőt nevezzen ki Márki-Zay. Korábban a város közgyűlése is felelős volt a közbeszerzésekért, február óta minden közbeszerzésbe Márki-Zay felelősségét foglalják a képviselők.

A Vásárhelyi Hírek szerint a bérlakások kedvezményes értékesítésének leállítására is tett javaslatot Márki-Zay. A kedvezménnyel azok is élhettek, akik egy napja béreltek lakást. Most úgy döntöttek, csak az élhet vételi szándékkal, aki már legalább három éve bérlőként lakik az önkormányzati bérlakásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.