Minden családnak 12 ezer forintot ígér Orbán Viktor

Téli rezsicsökkentésről döntöttünk – jelentette be a miniszterelnök a Facebook-oldalán.

MN
2018. 03. 07. 13:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Két fontos kérdésről tárgyalt, két fontos döntést hozott” szerdán a kormány – jelentette be a Facebook-oldalán Orbán Viktor.

A miniszterelnök elsőként arról beszélt, hogy az Idősek Tanácsa megkereste őket, és „azt mondták, hogy a gazdaság négyszázalékos növekedése és a jó gazdasági eredmények lehetőséget adnak arra, hogy immáron harmadik alkalommal tízezer forintos Erzsébet-utalványt küldjünk a nyugdíjasoknak”.

„Megfontoltuk ezt a javaslatot, és támogathatónak láttuk” – jelentette be, hozzátéve, ennek örömmel tesznek eleget, mivel meggyőződésük, hogy a gazdaság teljesítményéből a nyugdíjasoknak is részesülniük kell.

Ezt követően felidézte, hogy az elmúlt hetekben a rendkívül hideg miatt megnőtt a rezsiszámla is. „Ezért most egy téli rezsicsökkentésről döntöttünk. Minden család 12 ezer forintot jóváírhat a gázszámlájából” – közölte a miniszterelnök.

Azok számára, akik távfűtést vesznek igénybe, ugyanezt a mértékű jóváírást fogják biztosítani. Kósa Lajost bízták meg azzal, hogy „tárgyalja ki ennek konkrét részleteit az önkormányzatokkal” – fogalmazott.

Orbán hozzátette, hogy azok esetében, akik hagyományos módon fűtenek, szenet vagy fát használnak fel, megnövelik az erre a célra szolgáló szociális pénzügyi keretet egymilliárd forinttal. Pintér Sándor belügyminisztert bízták meg az intézkedés végrehajtásával.

A pontos időpontokról egyelőre nem beszélt a miniszterelnök.

Jobbik: a Fidesz retteg, jelöltjei negyedannyi ajánlást kaptak, mint négy éve

A Jobbik szemfényvesztésnek tartja a miniszterelnök rezsitámogatásokkal és az idősek segítésével kapcsolatos bejelentéseit, amely szerintük a Fidesz rettegését mutatja.

Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormánypártoknak nemcsak a hódmezővásárhelyi vereség miatt van félnivalójuk, hanem azért is, mert jelöltjeik negyedannyi ajánlást gyűjtöttek a választás előtt, mint négy éve. 

Az időseknek juttatandó Erzsébet-utalvánnyal kapcsolatban örömtelinek tartotta a nyugdíjasok támogatását. Kifogásolta ugyanakkor, hogy a járadékemelés nem a nyugdíjas fogyasztói kosárhoz kapcsolódik, sem a reálbér-emelkedésekhez, ami miatt egy százezer forintos havi juttatás vásárlóértéke évi 25 ezer forinttal csökkent tavaly – vélekedett. 

A tűzifára nyújtott 1 milliárd forintos keret szerinte mindössze 35 ezer családon segít, miközben 3 millióan szorulnának rá a támogatásra, a 12 ezer forintos gázár-kompenzáció pedig szerinte még mindig kevesebb, mint amennyivel többet fizetnek az emberek a piaci árnál – jelentette ki, rámutatva: három éve csökken a gáz világpiaci ára, ami azonban a hazai árakban nem érvényesült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.