Minden negyedik balos átszavazna a nyerésre esélyes jobbikosra

A Závecz Research felmérése szerint a Jobbik-szavazók ötöde pedig átpártolna az erősebb MSZP-s vagy DK-s jelölthöz.

MN
2018. 03. 06. 7:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden ötödik Jobbik-szavazó átszavazna egy erősebb MSZP-s vagy DK-s jelöltre, még akkor is, ha jobbikos is indul. Hasonlóképpen minden negyedik baloldali, középen lévő ellenzéki szavazó otthagyná a saját eredeti kedvencét, és átpártolna egy nyerésre esélyes Jobbik-jelölthöz – derül ki az Index és a Závecz Research közös új kutatásából, amelyben az átszavazási hajlandóságot és azt is vizsgálták, mennyire akarnak kormányváltást a magyarok.

A párt nélküli választók 21 százaléka a Jobbik egyéni jelöltje mellett aktivizálódik, ha világossá válik számára, hogy a jobbikos a legerősebb ellenzéki jelölt. A korábban nem aktív szavazópolgárok egynegyedét a Jobbik-jelölt esélyessége valamely más ellenzéki párthoz viszi, 13 százalék ilyenkor a Fidesz mögé sorakozna fel.

Ha a közvélemény-kutatások azt mutatnák, hogy a fideszes jelöltet egy baloldali (MSZP–párbeszédes vagy DK-s) személy tudná legyőzni a választáson, akkor a Jobbik híveinek 19 százaléka odaadná a szavazatát. Az MSZP és a Párbeszéd hívei, valamint a DK-sok értelemszerűen szinte teljes mértékben odaadnák a voksukat a baloldali jelöltre. A párt nélküliek 26 százalékát mozdítaná meg, ha tudomásukra jutna, hogy baloldali jelölt verheti meg a Fidesz színeiben induló politikust.

A felmérés azt mutatja, hogy a kormányváltók aránya egy hónap alatt 40-ről 43 százalékra emelkedett. A párt nélküliek között egyértelműen emelkedett a kormány elküldését szorgalmazók aránya (30-ról 37 százalékra), és némileg a csökkent a Fideszt leváltani kívánók aránya is (15-ről 11 százalékra). A választók továbbra is inkább azt gondolják, hogy a kormánypártot nem lehet leváltani, januárban 47, most 46 százaléknak volt ez a véleménye. A Fidesz legyőzését egy hónapja 33, ezúttal 35 százalék tartotta elképzelhetőnek. A kormány maradását szorgalmazók töretlenül optimisták: 83 százalékuk bízik abban, hogy nem győzhető le a Fidesz, s csak 12 százalék gondolja, hogy van rá esély.

A portál megjegyzi, hogy az adatfelvétel még a hódmezővásárhelyi választás előtt történt, tehát elképzelhető, hogy az ellenzéki meglepetésgyőzelem befolyásolhatta a szavazókat, és még többen gondolkoznak az átszavazáson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.