Nem eléggé fideszesek a hajdúhadházi birkák?

Tasó László vadász barátainak „nincs más választásuk”, mint elzavarni a juhászokat.

2018. 03. 07. 9:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonöt család ötezer birkáját nincs hová kihajtani a juhászoknak Hajdúhadházon, a területgazdák azzal fenyegetik az állattartókat, hogy kényszervágásra viszik a jószágokat. A gazdáknak – a HVG online írása szerint – a Miniszterelnökség államtitkárával gyűlt meg a bajuk,

a fideszes jelöltként ott most is elinduló Tasó László a helyi vadásztársaság tiszteletbeli elnöke, amely társaság tavaly februárban vadászati jogot szerzett a területre, amelyen évtizedek óta legeltetnek az érintettek.

A hatalmas, 1500 hektáros mező egyébként a Honvédelmi Minisztérium kiképzőbázisaként funkcionál a Nyírség és a Hajdúság határában, de honvédelmi tevékenység mindössze 40 hektáron zajlik, a többit egy állami cég, a Kaszó Zrt. hasznosítja.

A konfliktus körülbelül egy éve tart, egészen pontosan a nyúlhajtásokat zavarja a birkák és a juhászok jelenléte, akiket „tiltott legeltetés” – amivel a hivatalok nem nagyon tudnak mit kezdeni, hiszen van olyan is a jogban, hogy „kívánatos legeltetés”, ami kifejezetten a Natura 2000 alá eső területekre lehet érvényes – miatt fel is jelentettek a vadászok, illetve a rendőröket is rájuk hívták már.

A terület gazdátlanságával kapcsolatban további bonyodalmat okoz, hogy 2014 januárjában a HM átadta a nagy részét a földalapkezelőnek, ezt azonban nem vezették át a nyilvántartásba,

és a cikk szerint tény, hogy a juhászok éppúgy (nem) bérlői a területnek, mint a vadászok.

A vadászok elnöke, Nagy Gábor szerint nekik nincs más választásuk, mint elzavarni a juhászokat, mert azok szerinte tiltott módon legeltetnek.

Másért is megnőhetett az érdeklődés a terület iránt, ugyanis a területre területalapú támogatást lehet felvenni. Helyzetük megnyugtató rendezéséért a juhászok a Kaszóhoz, Tasó Lászlóhoz és Orbán Viktorhoz fordultak, eddig hiába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.