Orbán migránscigányozott, Gulyás Gergely szerint Gyurcsány a hibás

A Fidesz úgy számít a cigány lakosság szavazatára, hogy közben veszélyes migránsokhoz hasonlítja őket.

Unyatyinszki György
2018. 03. 02. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc korábbi, Fészekrakó programjára gondolt a magyar miniszterelnök – válaszolta pénteki sajtótájékoztatóján a Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője, hogy miért beszélt miskolci látogatása során Orbán Viktor „városon kívülről tömegesen bevándorolt” magyarországi népcsoportról, amelyeket a kormány által démonizált veszélyes migránsokhoz hasonlított. Megjegyzendő, Orbán Viktor egy szóval nem említette a Fészekrakó programot.

A kormányfő azt üzente a miskolciaknak, hogy amennyiben nem a Fidesz marad kormányon, akkor Budapest mellett városukat fogja leginkább sújtani a bevándorlás, és „Miskolcnak már van tapasztalata” az oda vándoroltakról.

A frakcióvezető a sajtó többszöri kérdésére is igyekezett kikerülni a válaszadást, hogy pontosan milyen népcsoportra – félreérthetetlenül a cigányságra-e – utalt Orbán Viktor. Gulyás hangsúlyozta, hogy a kormány semelyik kisebbséggel szemben nem tervez változtatni politikáján, azaz a miniszterelnök szavai nem egy rasszizmusba hajló új irány előszelét jelentik. Később elismerte, hogy a cigány–magyar együttélés problémájáról van szó, amelyet a kormány megoldandó feladatként kezel.

Gulyás azt is kifejtette, hogy amennyiben migránsok tömegeinek integrációjára kellene költenie a magyar kormánynak, akkor más kisebbségekre, azaz a cigányságra nem jutna annyi forrás. Szerinte a romák felzárkóztatásáért senki nem tett többet, mint a jelenlegi kormány – az eredmények kapcsán gondosan kerülte a Híd a munka világába programot, mely nemcsak zajos bukással járt, de nyomozás is indult a gyanús körülmények között felhasznált támogatás miatt. A közel 1,3 milliárd forintos visszafizetési kötelezettség miatt csődközeli helyzetbe jutott az Országos Roma Önkormányzat is. A program koordinációjáért Farkas Flórián, a Fidesz-szövetséges Lungo Drom elnöke felelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.