Szél Bernadett: Ha nem fogunk össze, a Fidesz mindenkire sort kerít

Nem demokráciában harcolunk, együttműködés nélkül nincs esély a kormányváltásra – mondta ünnepi beszédében az LMP társelnöke.

MN
2018. 03. 15. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosi Benczúr Hotel dísztermében tartotta meg március 15-ei megemlékezését az LMP, két társelnöke pedig az összefogás fontosságáról szólt.

Szél Bernadett történelmi párhuzammal élve emlékeztetett: 170 éve a márciusi ifjak sem feltétlenül szerették egymást, de ott és akkor együtt tudtak gondolkodni, és jelenleg is az a kérdés, együtt tud-e gondolkodni sok-sok ember a változás érdekében – az ellenzéki erők ugyanis csak akkor fognak győzni, ha a lehető legszélesebb körben együttműködnek.

Aki erre nemet mond, az Szél Bernadett szerint a kormányváltásra mond nemet, és csupán a saját mandátumát félti; pedig az emberek többsége valójában kormányváltást akar – idézi Szél szavait a távirati iroda.

A miniszterelnök-jelölt arra is felkészült, hogy pártját sokan bírálják majd, mondván, rajtuk múlik a kormányváltás. „Elég abból, hogy furkósbotnak használják az együttműködést\" – hangsúlyozta, hozzátéve: nem fenyegetőzni kell, hanem mindenkinek le kell ülnie ahhoz a tárgyalóasztalhoz, amelynél az LMP már ott van.

Elég a függőségből! – hangoztatta Szél Bernadett. Mint mondta, emberek milliói élnek függőségi viszonyban, holott egy nemzet csak annyira lehet független, amennyire állampolgárai azok. Emlékeztetett 1848 üzenetére: függetlenek, szuverének, autonómok akarunk lenni, ezért vissza kell venni a függetlenségünket azoktól a politikusoktól, akik ezt fokozatosan elvették.

Szerinte Petőfi és társai még radikálisabban bírálnák a mai kormányt, annak tagjai ugyanis semmit nem tisztelnek, sem a függetlenséget, sem a szabadságot, sem az embereket.

Orbán Viktor miniszterelnöknek többet ér a saját hatalma, mint az ország sorsa – mondta a kormányfőjelölt –, ahol nincs jogállam, ott bárkivel bármi megtörténhet; már nem demokráciában harcolunk. Szél Bernadett szerint a hatalom célja, hogy kicsinek, erőtlennek érezzék magukat az emberek.

Kitért az ellenzéki pártok helyzetére is: szerinte egyetlen ellenzéki erőnek sem szabad illúziói legyenek, ha nincs összefogás, a Fidesz mindenkire sort fog keríteni. Szavait alátámaszthatja, hogy Orbán Viktor általános erkölcsi és jogi elégtétellel fenyegette meg az ellenzéki erőket a választások utáni időszakban.

A rendezvényen felszólalt Hadházy Ákos LMP-s társelnök is: hangsúlyozta, az elnyomó, gőgös hatalom 1848-49-ben is tévedett, amikor azt képzelte, a magyarok gyávák, buták és csak viszálykodni tudnak. Szerinte a jelenlegi hatalom is ezt hiszi.

Hadházy úgy látja, a következő napok kérdése az lesz, hogy az ellenzéki pártok kit utálnak jobban, a kormányt vagy egymást. A kormányoldalnak ugyanakkor megüzente: ne vegyenek mérget arra, hogy nem lesznek visszalépések az áprilisi országgyűlési választáson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.