Szlovák szál is felmerül az Elios-botrányban

A felcsúti közvilágítást korszerűsítő cég tulajdonos a szlovákiai Elios- leányvállalatban, írja a 24.hu.

MN
2018. 03. 05. 10:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OLAF szerint üzemszerű csalással gyanúsítható Elios Zrt. a nemzetközi piacra is kilépett, méghozzá azzal a céggel, ami a magyar közbeszerzéseknél rendszeresen veszített ellene – írja a 24.hu.

A portál lapunk értesüléseire is hivatkozik, amikor is február végén arról írtunk, hogy a miniszterelnök falujában, Felcsúton Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Hamar Endrének a tulajdonában álló Sistrade Kft. üzemelteti a közvilágítást. A cég 2016-ban és 2017-ben segített az önkormányzatnak a közvilágítás felújítását célzó közbeszerzés lebonyolításában, amelyet végül az U Light Kft. nyert meg.

A cég jóval kisebb hírnévre tett szert, mint az Elios, ám az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) jelentését olvasva több helyen is találkoztunk vele. Az OLAF által vizsgált 35 projektből összesen hét esetben bukkant fel az U Light: Cegléden, Hatvanban, Sárváron, Jászberényben, Bácsalmáson, Hajdúböszörményben és Mórahalmon.

Az U Light egyes alkalmakkor a kivitelezésre tett ajánlatot, mint például Sárváron, ahol az Elios és az U Light ajánlata között furcsa mód mindössze 356 ezer forint különbség volt (az Elios vállalta olcsóbban a munkát) – emlékeztet a 24.hu

Az U Light ajánlatát visszadobták, mert hiányos volt a cég pályázati dokumentációja: nem küldték be a megfelelő tanúsítványokat és banki igazolásokat. Később ugyanez játszódott le Sárváron is. Máshol, mint például Hatvanban vagy Mórahalmon, az U Light a közvilágítás-korszerűsítési előkészületekben akart részt venni, de mindkét helyen Hamar Endre cége, a Sistrade kapta meg ezt a feladatot.

A portál most kiderítette, hogy szoros kapcsolat köti össze az U Light Kft.-t és az Elios Innovatív Zrt.-t: mindketten tulajdonosok az Elios-csoport szlovák leányvállalatában. Hogy pontosan milyen bonyolult kapcsolati háló kötötte össze a magyar és szlovák vállalatokat és a Tiborcz-féle érdekeltségi kört, azt ide kattintva olvashatja el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.