Tarlós: Budapest is tervbe vette a dízelautók kitiltását

A főpolgármester szerint ezt nem egyik napról a másikra, hanem hosszabb távon vezetik majd be.

MN
2018. 03. 01. 6:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem nagyon hiszem, hogy öt éven belül ez generálisan megoldható. Egy biztos: itt is bekövetkezik” – mondta Tarlós István főpolgármester az Indexnek arra a kérdésre, hogy Budapesten is elképzelhető-e német mintára a dízelüzemű gépkocsik kitiltása a belvárosból. Tarlós szerint az intézkedés tervbe van véve, „de csak bizonyos türelmi idővel, és nem egyik napról a másikra”. 

A német Szövetségi Közigazgatási Bíróság kedden döntött úgy, hogy ki lehet tiltani az Euro 6-os besorolásnál régebbi, korszerűtlenebb dízelmotorral működő járműveket a szennyezett levegőjű városokból Németországban azzal a céllal, hogy a település levegőjének minősége megfeleljen az európai uniós előírásoknak. A döntés komoly hatással lehet a gázolajüzemű autók forgalmára, hosszabb távon akár el is tűnhet ez a technika a személyautó-iparból.

Tarlós szerint az első lépéseket a szmogriadó-rendelet módosításánál már megtették. A jogszabálynak két év múlva lép hatályba az a része, ami szerint szmogriadó idején bizonyos dízelek nem használhatók. Erre rá kell készülni, fel kell készíteni a lakosságot, vállalkozókat, jogszabályokat kell alkotni, és kommunikálni a terveket. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.