Vona: A választás igazi tétje, hogy Magyarország kivándorlóország lesz-e

„Ha a mostani kormány marad, valószínűsíthető, hogy újabb százezrek fogják elhagyni Magyarországot” – jelentette ki a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje.

MTI
2018. 03. 03. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje szombaton, egy kolozsvári sajtótájékoztatón arról beszélt, nem tartja igaznak Orbán Viktor kormányfő megállapítását, miszerint a választás tétje, hogy Magyarország bevándorlóország lesz-e. Rámutatott: az igazi tét az, hogy Magyarország kivándorlóország lesz-e.

„Ha a mostani kormány marad, valószínűsíthető, hogy újabb százezrek fogják elhagyni Magyarországot. Ma a Jobbik a remény arra, hogy ez ne következzen be” – jelentette ki. Leszögezte ugyanakkor, hogy pártja kormányra kerülve meg fogja védeni az országot a bevándorlóktól, a kerítés mellé határőrséget telepít, és elutasítja a bevándorlási kvótákat.

Vona Gábor úgy fogalmazott: véget kell vetni Orbán Viktor autokrata, antidemokratikus kormányzásának. Megemlítette, hogy a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson a Fidesz jelöltje a kormánypárt egyik fellegvárában maradt alul, és kiemelte, hogy a Fidesz megverhető a választásokon, és a Jobbik le fogja váltani Orbán Viktor kormányát.

Szombaton, egynapos erdélyi látogatása során Marosvásárhelyre és Székelyudvarhelyre is ellátogat a pártelnök, és lakossági fórumokon ismerteti a Jobbik választási programját, azon belül is főleg a határon túli magyarokkal kapcsolatos álláspontját. Mindkét városban kihasználja az alkalmat arra is, hogy támogatói aláírásokat gyűjtsön két európai polgári kezdeményezéshez: a kisebbségvédelmi Minority SafePackhoz, valamint a kelet-európai bérek felzárkóztatására vonatkozó Bérunióhoz.

Kolozsvári sajtótájékoztatóján Vona Gábor hangsúlyozta: ha pártja kormányra kerül, az Orbán-kabinet minden pozitív nemzetpolitikai intézkedését meg fogja őrizni. Mindig támogatta, és ezután is támogatni fogja a kettős állampolgárok szavazati jogát, a határon túli magyarok oktatási, kulturális, gazdasági, egyházi szervezeteit és intézményeit. Át fogják viszont alakítani a budapesti kormány és a határon túli szervezetek viszonyát. Úgy véli, az Orbán-kormány függőségi helyzetbe taszította az erdélyi magyar szervezeteket, és uralkodik fölöttük. A Jobbik ezzel szemben partnerséget ajánl, és átláthatóbbá tenné a határon túli támogatások rendszerét.

Vona Gábor elmondta: a miniszterelnök-jelöltként tett 18 vállalásának egyike a határon túli magyar közösségek autonómiatörekvéseinek támogatása. Kijelentette, hogy a bukaresti kormánnyal is meg fogják értetni, hogy az autonómia nem az ellenségeskedés, hanem éppen a megbékélés eszköze.

A jelen lévő román és magyar újságírók kérdéseire válaszolva a Jobbik elnöke kijelentette: nincs olyan erdélyi magyar szervezet, amelyiket a Jobbik a többi rovására akarna támogatni. Hozzátette: érzelmileg leginkább az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) tud azonosulni a Jobbik. A politikus valószínűnek tartja, hogy az április választáson a jelenlegi kormánypártok fogják a legtöbb erdélyi magyar szavazatát megszerezni, de – tette hozzá – „nekünk nem azért fontosak az erdélyi magyarok, mert a szavazóink, hanem azért, mert a testvéreink”.

Vona Gábor tagadta azokat a sajtóhíreket, miszerint a Jobbik Oroszországból kapna támogatást. Úgy gondolja, éppen az Orbán-kormány került orosz befolyás alá. Kijelentette: ha kormányra kerülnek, föloldják a paksi atomerőmű-bővítés szerződésének titkosságát.

Az MTI kérdésére azt mondta, bizakodó a román–magyar kapcsolatok rendezése terén. Megjegyezte: számtalan olyan kérdés van Európában, amit közösen kell megoldani. „Ha mindkét országban a reálpolitika, a józan ész kerül kormányra, nagy a valószínűsége, hogy megtaláljuk közös számításainkat” – fogalmazott.

Kijelentette a Soros Györgyre vonatkozó kérdésre: a Jobbik sem támogatja mindazt, amit a magyar származású amerikai üzletember, filantróp képvisel, de úgy látja, Soros Györgyöt ma eszközként használják föl Magyarországon azért, hogy a vele való riogatással eltereljék a figyelmet az egyéb, fontos kérdésekről.

„A Soros-terv mellett az Orbán-terv is veszélyes. Mindkettőtől megvédenénk Magyarországot” – jelentette ki a kolozsvári szombati sajtótájékoztatóján Vona Gábor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.