Budai újból arra kéri Simort, hogy nyilatkozzon

Budai Gyula ismét arra kéri Simor Andrást, hogy nyilatkozzon a jegybank alkalmazottait érintő összeférhetetlenség, valamint a tanácsadói szerződések ügyében.

NT
2011. 11. 24. 13:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budai Gyula azután juttatta el erről szóló közleményét csütörtökön az MTI-hez, hogy az előző nap az ÁSZ közölte: elkészült az MNB tavalyi működésének ellenőrzéséről szóló jelentése. A számvevők szerint a nemzeti bank 2010-ben a jegybanktörvény előírásainak megfelelően működött, de a létszámmal és személyi jellegű ráfordításokkal való gazdálkodása nem felelt meg saját takarékossági célkitűzéseinek, bérpolitikai intézkedéseivel pedig nem támogatta a kormány takarékossági céljait sem.

Az elszámoltatási kormánybiztos még októberben fordult Domokos Lászlóhoz, az ÁSZ elnökéhez, kérve, hogy a számvevőszék folytasson le vizsgálatot az MNB szerződéskötési gyakorlatával kapcsolatosan.

Budai Gyula csütörtöki közleményében azt írta: az októberi levelében tett megállapításokat az ÁSZ vizsgálata minden területen alátámasztotta. Példaként utalt a jelentés azon megállapítására, amely szerint tavaly ugyan csökkentek az MNB személyi jellegű ráfordításai, de a hatékonyságjavító intézkedéseitől független költségcsökkentési lehetőség további 146 millió forint megtakarítással járhatott volna. A jelentés kitért arra is – idézte a kormánybiztos –, hogy az MNB elnöke a 24 tagú kommunikációs gárda mellett egy kommunikációs tanácsadót is alkalmazott havi 1,8 millió forintért, akinek munkavégzéséről, valós teljesítményéről a bank értékelhető szakmai dokumentumot nem adott át.

A kormánybiztos ezzel összefüggésben emlékeztetett az MNB felügyelőbizottságának korábbi megállapítására, amely szerint a Braun & Partners Consulting Kft.-vel kötött megbízási szerződést csak két hónappal azután bontották fel, hogy megállapították az MNB egyik vezető alkalmazottjának összeférhetetlenségét a céggel kapcsolatban, és így további 1,2 millió forintot fizettek ki valós teljesítés nélkül.

Az ÁSZ a beszerzési eljárások ellenőrzésekor a beruházások megvalósításához kapcsolódóan két esetben, szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódóan egy esetben tárt fel jogsértést: az egyik beruházással összefüggő eljárása során a jegybank a beszerzés becsült értékét nem a közbeszerzési törvény előírásának megfelelően állapította meg, egy másik eljárás során pedig nem kérte az ajánlattevőktől a kirívóan alacsony ár alátámasztását; egy szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódó, határozott időtartamú szerződést pedig közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül módosított. A kormánybiztos megjegyzi, hogy az ÁSZ megállapításai itt is hasonló következtetéseket vontak le, mint ő.

Mindezek alapján Budai Gyula közölte: „egy hónap elteltével, és egy számvevőszéki jelentéssel a háta mögött” újból kéri Simor Andrást, hogy nyilatkozzon az MNB alkalmazottait érintő összeférhetetlenség, valamint a tanácsadói szerződések szükségessége ügyében.

Az MNB szerdai közleményében azt írta: értetlenül áll a tavalyi működésének ellenőrzéséről publikált ÁSZ-jelentés tényekkel alá nem támasztott és megalapozatlan megállapításai előtt, amelyek a korábban megszokott magas színvonalú szakmai ellenőrzési gyakorlatot számos elemében nélkülözik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.