Mit kezd majd saját trafikgyőzteseivel a baloldal?

Az MNO információi szerint több MSZP-közeli személy is nyert a trafikpályázaton. Mesterházy korábban arról beszélt, hogy a nyertesek ne tervezzenek hosszú távra.

MNO
2013. 05. 01. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több a baloldalhoz és a Jobbikhoz szorosan kötődő személy is nyert a trafikpályázaton, köztük Boldvai László MSZP-s országgyűlési képviselő kampányembere, Karsai József battonyai szocialista polgármesterhez közel álló vállalkozó, valamint a jobbikos szigethalmi önkormányzati képviselő. Boldvai szerepe annak fényében különösen érdekes, hogy a politikus április 30-ei sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a nógrádi megyeszékhelyen és annak környékén a Fidesz választókerületi elnökéhez közel álló barátok nyerték el a kiírt koncessziós pályázatok többségét.

Ezzel szemben a Nógrád megyei Bujákon Boldvai egyik közeli munkatársa, Kucsik Krisztina nyerte el a koncessziót, míg Dorogházán Boldvai egyik kampányembere üzemeltethet majd trafikot. A győztesek között feltűnik Szabó Loránd, Dombóvár korábbi szocialista, majd független polgármesterének élettársa is, aki a városban nyert el koncessziót. Roppant sikeresen pályázott Karsai József, volt MSZP-s országgyűlési képviselő ismerőse, Csizmadia Ernő is, aki Magyarbánhegyesen, Mezőhegyesen, Mezőkovácsházán, Végegyházán és Nagybánhegyesen kapott koncessziót.

Mali Zoltán, Drávapiski korábban SZDSZ-es polgármesterének a felesége Alsószentmártonban nyerte el a dohány-kiskereskedelem jogát. A XIII. kerületben a helyi ingatlangazdálkodás vezetőjének, Király Andrásnak a fia nyert el koncessziót, míg Dunakeszin két volt MSZP-s önkormányzati képviselő szerzett trafikot. Szigethalmon Bán Norbert, a Jobbik képviselője nyerte el egy dohányárusító hely koncesszióját.

A nyerteseknek még április 26-án azt üzente Mesterházy: ne tervezzenek hosszú távra, mert az MSZP 2014-es választási győzelme esetén el fogják veszíteni a koncessziós jogukat, a szocialisták ugyanis új, átlátható pályázatot írnak ki a trafikok üzemeltetésére.

Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy politikai alapon választották volna ki a trafikpályázatok győzteseit – jelentette ki Lázár János április 29-én az eredményekkel kapcsolatos bírálatokra reagálva. Úgy fogalmazott: bár nem nézte meg a nyertesek listáját, nem tudja garantálni, hogy „minden trafikjogosultság szocialistákhoz kerüljön”, és nem tudja kizárni azt sem, hogy a győztesek között van, aki „valaha már a Fideszre szavazott”. Nem igaz, hogy helyi fideszesek döntöttek a trafikpályázatok ügyében. A multinacionális cégek lobbija, a dohánylobbi és a baloldali pártok állandó hisztériakeltő szándéka van az ügy mögött – közölte április 27-én Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Április 30-án az MSZP Tolnai megyei szervezete és a Jobbik is az ügyészséghez fordult a trafikpályázatok elbírálása miatt, miután Hadházy Ákos fideszes önkormányzati képviselő egy interjújában azt állította, hogy Szekszárdon politikai egyeztetésen véleményezték a trafikpályázaton induló jelöltek listáját a helyi kormánypárti képviselők. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke azt a kérdést tette fel Németh Lászlónénak, hogyan kerülhetett a Fidesz választókerületi elnökeihez a pályázók listája, hogyan érvényesítették a pályázatok elbírálásánál az általuk megfogalmazott kéréseket. Arra is rákérdezett, tervezi-e a fejlesztési miniszter „a botrányba fulladt”  trafiktender eredményeinek érvénytelenítését.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy Mesterházy tévúton jár, amikor kérdéseket tesz fel a trafikpályázatokkal kapcsolatban, neki ugyanis ehelyett a Portik–Laborc-ügyre kellene válaszokat adnia. A dohányboltok ügyében Selmeczi azt mondta, a trafikok ötezer magyar család egzisztenciáját biztosítják, az pedig természetes, hogy vannak, akik kissé csalódottak: ők azok, akik nem nyertek. „Az ő csalódottságukat megértjük, de most ennyire volt lehetőség” – tette hozzá, visszautasítva azokat a vádakat, amelyek szerint politikai szempontból bírálták volna el a pályázatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.