Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Svájc

Újabb lépések a korrupció ellen

Etikai tréningeket tartanak közigazgatási vezetők és kormánytisztviselők részére, hogy felismerjék és megelőzhessék a korrupciós helyzeteket. Civilek is tesztelhetnek.

csitK
2013. 08. 06. 20:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlamenti államtitkár közölte: az indulás előtt civilek tesztelhetik és értékelhetik a képzést, a javaslatokat később figyelembe veszik. A résztvevők a képzés segítségével könnyebben felismerhetik és megérthetik azokat a helyzeteket, amelyek az egyén, a szervezet vagy a társadalom integritását veszélyeztetik. Ilyenek például a korrupciós vagy egyéb morális problémák. A megértést esettanulmányok és elgondolkodtató kérdések feldolgozása segíti majd.

A civilek kérésére a KIM további egy napot biztosít a képzésen való részvételre. A megbeszélésen továbbá a Nyílt Kormányzati Együttműködés magyar akciótervében foglalt vállalások állapotát is ismertették. Kiderült, hogy már több vállalás is teljesült, többek között az integritásirányítási rendszer bevezetése, az integritás témájú képzések nyújtása és az etikai kódexek elfogadása is. Folyamatban van továbbá az adatok közzétételének javításáról és a köztulajdon hasznosításának nyilvánosságáról szóló elvek teljesítése is – fogalmazta meg Rétvári Bence.

Az államtitkár további, a korrupció megelőzéséről szóló eredményeket is közölt: Ezek közé sorolható az integritás tanácsadói képzésen és konferenciákon való részvétel, az Országos Bírósági Hivatal által létrehozott bírósági integritás munkacsoport, valamint az ÁSZ által kezdeményezett Integritás Támogatók Körének létrehozása.

Rétvári arról is tájékoztatott, hogy a résztvevők beszéltek az ENSZ Korrupció Elleni Egyezménye (UNCAC) végrehajtását ellenőrző hazai bizottság munkájáról. A minisztérium ezzel kapcsolatban ismertette, hogy a Panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvényjavaslat előkészítése folyamatban van, és rövidesen elkezdődik az ehhez kapcsolódó informatikai rendszer tervezése is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.