Bajnai menekül, Gyurcsány hallgat

Bajnai korábban megvédte a kaszinóberuházást, és Gyurcsányt is. Az állam viszont 100 milliárdot is bukhat most Washingtonban.

MNO
2013. 11. 10. 15:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországra elmarasztaló ítélet is várhat a közeli jövőben Washingtonban a botrányos események után elmaradó sukorói King’s City kaszinóberuházás miatt, a kártérítési perben pedig akár 100 milliárd forint is lehet a tét, ennyit követelnek Ronald Lauderék a magyar államtól.

Az eljárás körülbelül egy éve kezdődött, amelyben a felek eddig különböző írásos beadványokat csatoltak az ügyhöz, a mostani szóbeli tárgyalások pedig sorsdöntőek az ügyben.

Mint azt a Magyar Nemzet szombati cikkében írta: a hétfőn kezdődő és két hétig tartó perben a választott bíróság személyesen hallgatja meg az izraeli befektetőket, valamint a Joav Blum és Ronald Lauder érdekében tanúskodó Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egykori vezérigazgatóját és Császy Zsoltot, aki értékesítési igazgató volt korábban. Személyesen lesz jelen a tárgyaláson Oszkó Péter volt pénzügyminiszter is, aki Washingtonban a magyar állam oldalán tanúskodik, csakúgy, mint az ITDH korábbi munkatársa, Szandrocha Kamilla, aki Kóka János volt gazdasági miniszter felesége.

A lap cikkére reagálva Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Magyarország ellen tanúskodik külföldön, ezt követően viszont a Nol.hu-n az jelent meg, egyikük sem szólal majd meg a perben, „csak” a Szolnoki Törvényszéken tett vallomását értékeli az amerikai testület. A portál cikkében az is olvasható, hogy Tátrai és Császy korábban a befektetők kérésére írásban tett vallomást, most pedig pont a magyar állam kérésére utaznak ki Washingtonba. Tátrai szombati, az MTI-nek eljuttatott közleményében leszögezi: ő és Császy Zsolt sem a befektetők oldalán fog tanúskodni.

Oszkó Pétert a Nol információi szerint nem az állam, hanem a befektetők oldalán vonják kérdőre majd.

Kérdés, Bajnai korábbi megnyilatkozása közül melyiket milyen súllyal veszik figyelembe Washingtonban. Ismert, egy hónappal ezelőtt neki is a Szolnoki Törvényszéken kellett volna érdemben reagálnia sukorói ismereteit firtató kérdésekre, de hiába volt akkoriban az ügyért felelős kormánytag, azt mondta, nem emlékszik semmire sem. A 2010-ben elmondottakat azért újra elismételte, ott volt a Gyurcsány-kormány gazdasági minisztereként a Parlament Nándorfehérvári termében, amikor 2008-ban a külföldi befektetőkkel a Velencei-tó partjára tervezett kaszinóberuházásról tárgyaltak. Bajnait korábban parlamenti dolgozószobájában is meghallgatta a Központi Nyomozó Főügyészség. Vallomásában azt mondta, ő hivatalból kapott meghívást erre a találkozóra, mivel akkor az általa vezetett minisztériumhoz tartozott a külföldi befektetések kormányzati előkészítése.

Szolnokon Bajnai Gordon viszont kimondta, hogy „az ország érdeke volt” a kaszinóberuházás.

A Hír TV szombaton hiába próbált Bajnai segítségével tisztábban látni az ügyben, a stáb elől elmenekült a volt kormányfő, a televízió riporterének kérdésére pedig csak testőre „reagált” – egy operatőr félrelökésével.

Az ügyben feltűnő még, hogy bár a sukorói telekcsere idején Gyurcsány Ferenc volt a kormányfő, a DK elnöke mélyen hallgat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.