Ezért kell repülniük a magyar pilótáknak

Jó döntés volt a svéd gyártmányú vadászgép, a Gripen hadrendbe állítása – mondta Hende Csaba.

TK
2013. 12. 18. 19:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Gripen nagyszerű fegyver, amely a honvédelem rendszerébe jól beillesztve megsokszorozza védelmi képességeinket” – mondta a miniszter, majd gratulált Ugrik Csaba ezredesnek, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnokának abból az alkalomból, hogy a bázis Gripen-pilótái elérték a tízezredik repült órát.

Hende Csaba hangsúlyozta: nem létezhet szuverenitás, nem létezhet egyetlen szabad állam sem saját légterének ellenőrzése nélkül, ezért repülniük kellett a magyar pilótáknak a haza védelmében az első világháború „légi lélekvesztőiben” éppúgy, mint „korunk csúcstechnikájával”.

A miniszter szavai szerint a mindenkori honvédelmi vezetés „alapvető kötelessége és küldetése”, hogy a lehető legjobban felszerelje és felkészítse légierőt. Utalt arra, hogy Gripenek Magyarország számára a legjobb feltételek mellett elérhető negyedik generációs harci repülőgépek voltak.

Hende Csaba hozzátette: a 2010-ben hivatalba lépő kormány a honvédelem megújítását egyebek mellett a Gripen-program teljes megújításával kezdte. Emlékeztetett arra, hogy újratárgyalták az időközben lejáró szerződést is, és új, kedvező feltételekkel újították meg. „A felére csökkent a pénzügyi teher, több és jobb szolgáltatást kapunk, és összességében elmondhatjuk, azóta összehasonlíthatatlanul jobban működik minden” – tette hozzá.

Magyarország légterében az első fegyveres légvédelmi készenléti szolgálatot 2008. december 15-én adta az első két Gripen.

A háttéranyag szerint a Gripenek 2010 óta egyedül látják el a magyar légvédelmet, a logisztikában és a gyakorlatban is segítséget nyújt a svéd fél. A Gripen vadászgép konstrukciójából adódóan még legalább 25-30 évig rendszerben tartható, így hosszú távú megoldást jelenthet Magyarország légterének védelmében.

Hende Csaba honvédelmi miniszter és Sten Tolgfors svéd védelmi miniszter 2012. január 30-án írta alá a Gripen-szerződés módosításáról szóló megállapodást. Ez tartalmazza a költségvetési terhek csökkentését, a fizetési ütemezés módosítását, a futamidő tíz évvel történő meghosszabbítását és a kiképzési feladatok beemelését a megállapodásba. A szerződés abban is módosult, hogy 2026-ig bármikor lehetővé válik a gépek tulajdonjogának megszerzése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.