Négy év börtönre ítélték a volt szoci politikust

Megszületett az elsőfokú ítélet Wieszt János volt szocialista politikus ügyében.

MNO
2014. 01. 13. 13:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két vádlott-társát, aki ügyvéd, 2-2 év letöltendő börtönre és többmilliós vagyonelkobzásra ítélték. Az ügyész Wiesztre hét évnél, két társára az ügyletekben való közreműködés miatt öt évnél hosszabb börtönbüntetés kiszabását indítványozta. A védők bizonyítottság hiányára hivatkozva a vádlottak felmentését kérték. Wieszt János korábban az utolsó szó jogán csak annyit mondott, hogy nem követett el bűncselekményt.

A vádemeléskor a főügyészség azt közölte, egy vállalkozó 2010. május 17-én tett feljelentést Weiszt János, az MSZP akkori újbudai frakcióvezetője ellen, ehhez egy 2007-ben, rejtett kamerával készített felvételt csatolt. A felvételen látható, amint Wieszt János 2,2 millió forintot vesz át a feljelentőtől. A főügyészség közleménye szerint Wieszt János, az újbudai vagyongazdálkodási bizottság vezetőjeként, egy személyes találkozón pénzt kért azért, hogy az önkormányzat az üzlethelyiséget a vállalkozó tulajdonában lévő kft.-nek eladja.

A négy év börtönbüntetés kevésnek is tekinthető annak a fényében, hogy hét évnél súlyosabb büntetést javasolt a Központi Nyomozó Főügyészség tavaly októberben.

Tombolt a korrupció az MSZP alatt

 

Újbuda Fidesz-KDNP-s polgármestere szerint a vesztegetés miatt első fokon elítélt Wieszt János volt szocialista politikus ügye újabb bizonyítéka annak, hogy „az MSZP kormányzása alatt tombolt a korrupció”. A XI. kerületet 2002 és 2010 között vezető „Molnár Gyula után újabb szocialista politikus kerülhet a rács mögé” – kommentálta az ítéletet Hoffmann Tamás, Újbuda Fidesz-KDNP-s polgármestere. Mint fogalmazott, a kerület korábbi szocialista vezetése – a vádak szerint – „nyakig benne volt” az Újbudának súlyos károkat okozó korrupciós ügyekben: nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléstől a vesztegetésig mindenféle bűncselekmény gyanúja felmerült az előző ciklusokhoz köthetően. Wieszt János az első fokú ítélet értelmében – a volt főpolgármester-helyetteshez, „Hagyó Miklóshoz hasonlóan” – csúszópénzeket fogadott el vagyongazdálkodási ügyekben – írta közleményében Hoffmann Tamás.

Kémkedés, az ország nemzetbiztonsági érdekeinek veszélyeztetése, állami földterületekkel és az önkormányzati vagyonnal való visszaélések, békés demonstrálók megveretése, korrupció – büntetőjogi szempontból így írható le a Gyurcsány Ferenc vezette kormányok működése. Olvassa el Magyar Nemzet e témában íródott cikkét!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.