„Szétlopja a kormány a vizes vb-t”

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az LMP a projekt kivizsgálására.

Jandó Zoltán
2017. 05. 17. 16:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a vizes világbajnokság megrendezését is szétlopja – ezt a következtetést vonta le a Lehet Más a Politika abból, hogy a vb költségvetése jelenleg már sokszorosa az eredetileg emlegetettnek, és napról napra jelennek meg az újabb kiadási tételek. A párt szerint ha az esemény drágulása olyan ütemben folytatódik, mint amit az elmúlt időszakban tapasztalhattunk, akkor a végső számla a 150 milliárd forintot is elérheti. Az LMP ezért parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a projekt szakmai és pénzügyi kivizsgálására. Úgy vélik: ha a fideszes képviselők megakadályozzák a kivizsgálást az igazságügyi bizottságban, az egyértelműen bizonyítja cinkosságukat.

Bár az LMP 150 milliárdos becslése valószínűleg az eddigi legmagasabb, sajnos egyáltalán nem irreális. A Magyar Nemzet gyűjtése szerint a mostanáig kihirdetett sikeresen zárt közbeszerzések alapján 98,9 milliárd forintot már biztosan elköltenek az eseményre, és ebben még számos költségtétel nincs benne. Lapunk épp ma számolt be róla, hogy a margitszigeti mobil lelátónak egyelőre a méretük sem dőlt el, s jó eséllyel több más építési beruházásról is jelenhetnek meg még hirdetmények a következő hetekben.

Emellett a közel 99 milliárd forintban a világbajnokság kommunikációja sem szerepel, pedig az erre vonatkozó szerződést is megkötötték már. Az esemény promócióját – amint erről a Magyar Nemzet múlt héten szintén beszámolt – a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel baráti kapcsolatot ápoló Kuna Tibor cége, a Trinity International Communications Kft. végezheti. Bár a szervezéssel foglalkozó Bp2017 Nonprofit Kft.-nél lapunknak nem árulták el, hogy mennyit szánnak erre, egészen biztosan elég komoly tételről van szó, korábban több forrásunk is 4 milliárd forintos büdzsét emlegetett.

A héten egyébként eddig bő 1,2 milliárddal drágult az esemény: hétfőn kikötői úszóművek és vízi személyszállítási szolgáltatás beszerzéséről, kedden kerékpárúttöltés építéséről jelent meg hirdetmény a Közbeszerzési Értesítőben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.