Zavar az éterben: nem megy a pénz Felcsútra

Az Orbán Viktor alapította szervezetnél korábban nem okozott problémát a támogatások begyűjtése.

Jandó Zoltán
2017. 05. 05. 4:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszélybe kerülhet a felcsúti sportcsarnok és konferencia-központ finanszírozása, miután a Puskás-akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) a sportfejlesztési programjában jóváhagyott összeg felét sem tudta április végéig összegyűjteni társaságiadó-felajánlásokból (taó). Pedig a szervezet – amelyet Orbán Viktor alapított és Mészáros Lőrinc elnököl – ezúttal minden korábbinál több pénzből gazdálkodhatna. Tavaly december elején a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 2,93 milliárd forintos programra adta áldását, azaz elvileg a FUNA ennyi adóforintot próbálhat meg összekalapozni (a taópénz lényege, hogy a felajánló cégek ahelyett, hogy az államkasszába fizetnék be az adott összeget, egy sportszervezetnek adják).

A Felcsút a dotáció nagy részét az úgynevezett Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sportkomplexum már egy évvel korábban megkezdett építésére igényelte. A sportcsarnok és konferencia-központ befejezésére, illetve a tó kialakítását is magába foglaló parkosításra összesen 3,57 milliárd forintot szántak, amiből bő 2,5 milliárd lenne támogatás, a többi önrész. Igen ám, de szűk két hónappal a június 30-ai határidő kifutása előtt – legalábbis az MLSZ hozzáférhető adatai szerint – még csak 1,3 milliárd forinton állt a felcsúti taószámláló.

Az akadémiához irányított adóforintok látszólagos elakadása azért érdekes, mert korábban soha nem jelentett problémát a szervezetnek a támogatás begyűjtése.

Az előző szezonban például tíz nap alatt szedték össze a jóváhagyott 1,7 milliárdot. A kalapozás egyébként most sem kezdődött rosszul: december közepén volt olyan, hogy két nap alatt közel 600 millió forint érkezett Felcsútra, és „előkarácsonyi ajándékként” is kaptak 370 milliót december 22-én. Ekkor azonban elapadt a pénzcsap, és – ha lehet hinni a szövetség adatainak – a múlt év vége óta egy fillér támogatást sem kapott a FUNA.

Utóbbi egyébként annyira nem meglepő, mert bár egy ideje a jogszabályi változások következtében már év közben is lehet taópénzt gyűjteni, szakértők szerint a támogatások 85-90 százaléka még mindig a támogatók üzleti évének zárásakor, azaz december végén érkezik be. Persze pont a Felcsút képes lehet olyan támogatókat felhajtani, akik akár már az adóelőlegeket is inkább nekik utalják, de amint a mellékelt ábra mutatja, erre most nem került sor. A taórendszert ismerő forrásaink úgy vélik, Mészáros Lőrinc településén most már csak a májusi bevallási időszakban bízhatnak. Milliárdos összeg ekkor már nem igazán szokott beérkezni ugyan, de ha valamely sportszervezet, akkor a FUNA képes lehet az utolsó pillanatban is felhajtani támogatókat.

Ha azonban mégsem sikerül, akkor vagy késik a tervezetthez képest a sportcsarnok átadása, vagy az alapítványnak nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia, és kénytelenek lesznek saját forrásból (már ha van ilyen) kigazdálkodni a fejlesztéshez hiányzó összeget. A létesítmény befejezését ugyanis június 30-ára ígérte a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány sportfejlesztési programjában, márpedig ha ezt tartják (és a kivitelezőket is kifizetik addig), akkor csak a folyó idényben beérkező támogatásokból fedezhetik a költségeket. Ehhez pedig jelen állás szerint valamivel több mint 1,6 milliárd biztosan hiányzik. Ha azonban úgy döntenek, hogy a következő taóidényre tolják a komplexum felavatását, akkor a szabályozás értelmében – a június 30-ai fordulónap után kiállított a számlákra – akár a későbbiekben is gyűjthetnek még adóforintokat.

Utóbbi tűnik a valószínűbb forgatókönyvnek, mert a FUNA egész biztosan az ország egyik leggazdagabb alapítványa ugyan, de 1,6 milliárd forintot ők sem tudnak egyik pillanatról a másikra elővarázsolni. Bár legutóbbi nyilvános beszámolója szerint a szervezet vagyona már 2015 végén is meghaladta a 19 milliárdot, ennek nagy része viszonylag nehezen mozdítható tárgyi eszközökben állt, például a Pancho Arénában. Az alapítványnak volt ugyan bő 900 millió forint készpénze is, de mivel az éven belül lejáró tartozásai ezt az összeget jóval meghaladták, ebből vélhetően ma már semmi nincs. Szóval hacsak Mészáros Lőrinc nem adományoz egy fél sportcsarnokot saját alapítványának, akkor legalább pár hónapot kénytelenek lesznek várni az átadással.

A FUNA-t természetesen kérdeztük arról, hogy mik a tervek a komplexummal, a taóügyekért felelős gazdasági igazgatót azonban nem sikerült elérnünk, és a sajtóosztályról sem érkezett válasz lapzártánkig.

Adótitok

Azt, hogy az eddig beérkezett 1,3 milliárdot mire fordíthatta a FUNA, sajnos nem tudni, néhány hónapja ugyanis „illetéktelenek” nem tudnak hozzáférni a Magyar Labdarúgó Szövetség ezt mutató adatbázisához. Arra az érintettek a kezdetektől figyelnek, hogy véletlenül se derüljön ki, mely cégek utalják az államkassza helyett például Felcsútra adójukat, ám korábban azt legalább tudni lehetett, milyen ütemben és milyen célra érkeznek a taópénzek. A szövetség ugyanis nyilvánosan vezette a kiadott támogatási igazolások jegyzékét, amelyből ezek az adatok kiderültek. Egy ideje azonban már minden sportszervezet csak a saját adatait láthatja. Az MLSZ-nél lapunknak azzal indokolták a váltást, hogy egyes álláspontok szerint ez is adótitok, és a kérdésben jogvita zajlik, aminek lezárásáig nem nyilvánosak az adatok. A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők szerint azonban a hivatkozott jogszabály teljesen mást mond; érthetetlen, miért próbálja valaki ezeket az adatokat is adótitokként beállítani. (J. Z.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.