Frissen alapított közbeszerzési cégre csapott le a Miniszterelnökség

Az Electool Közbeszerzési Kft.-t két hónapja jegyezték be, a kormány szinte rögtön megvette.

Koncz Tamás
2017. 08. 26. 16:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnali intézkedésként vásárolt meg a Miniszterelnökség egy közbeszerzési céget, a vételt jóváhagyó augusztus 22-i kormányrendelet azt is órára pontosan határozta meg, hogy mikor kerül kormányzati tulajdonba az Electool Közbeszerzési Kft.

A társaság eddig túl sok érdemi megbízást nem kaphatott – az Opten adattárából ugyanis kiderül, hogy a céget május 2-án alapították, és egy héttel később jegyezték be. A cég ügyvezetője Varga Ferenc volt, aki egyben a közbeszerzési és tanácsadói piacon amúgy régóta ismert Electool Hungary Kft. kereskedelmi vezetője is.

A Miniszterelnökségnek azonban a friss alapítás ellenére megért 150 millió forintot, hogy megszerezzék a társaság 100 százalékos tulajdonrészét. Majd a cégben további 350 millió forintos tőkeemelést is végrehajtottak. A beszerzés különös részleteiről korábban a zoom.hu is beszámolt.

Megkerestük az ügyben Varga Ferencet, akitől megtudtuk, hogy a megalapítása után szinte rögtön eladott cég egy e-közbeszerzési rendszerrel kapcsolatban kap feladatot. Jövő májustól ugyanis minden uniós tagállam számára kötelező lesz elektronikus formában vezetni a pályázatokkal kapcsolatos kommunikációt, a kormány pedig a határidő elé vágna, és már januártól beindítaná az e-közbeszerzési szervert. Ennek hardveres hátterét és üzemeltetését a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. biztosítja majd, az Electool dolga pedig az üzemeltetés és a felhasználói támogatás lesz.

Az azonnali bevásárlás miatt nehéz nem gondolni a Welt 2000 Kft. tragikusan záruló ügyére, ahol a kormány tíz év után, csak erős nyomásgyakorlás árán tudta megszerezni az évi közel ezermilliárd forint adminisztrációját végző egységes monitoring rendszert, vagyis EMIR-szoftvert.

Az e-közbeszerzési rendszer tervezett startjáig ugyanis csak fél év volt hátra, a kimondottan ezzel a témával foglalkozó Electool Kft. pedig májusban lépett a színre. Hogy az események miként követték vagy éppen generálták egymást, nem egyértelmű – az viszont logikusnak tűnik, hogy a kabinet a rohamszerű beszerzéssel egy tulajdonvitát próbált elkerülni: a cég állami átvételével így nem kerülnek függő helyzetbe egy külső szereplőtől, aminek az üzemeltetésért évente komoly összeget kellene kifizetniük.

A forráskód, ami mindent megért

A Welt 2000 Kft. készítette a magyar uniós csatlakozásra azt a szoftvert, amelyen keresztül a Brüsszelből érkező pénzek kifizetését és a teljes pályázati rendszert működtetik. A rendszer évente csaknem ezermilliárd forintnyi beérkező forrás adminisztrációját végzi. A cég 2003-ban olyan szerződést kötött az akkori kormánnyal, aminek alapján a program forráskódja a Welt tulajdona maradt, így minden új módosításhoz a kft.-t kellett megbízni a frissítéssel, azaz az állam jelentős összeget fizetett minden évben. Az Orbán-kormány eldöntötte, hogy megszerzi a céget, és vele együtt a szoftver forráskódját, ám a tulajdonosok ennek egy ideig ellenálltak. Hogy nyomatékosítsák szándékukat, 2013 decemberében az adóhivatal fegyveres nyomozói szállták meg a cég székházát, és a tulajdonosok lakásaiban is házkutatást tartottak.

A nyomásgyakorlás célt ért: 2014 márciusában a tulajdonosok beadták a derekukat, ám az adásvétel aláírásának másnapján váratlanul elhunyt Komáromi András, aki a jogtulajdonosa volt a cég legfontosabb termékének, az EMIR szoftvernek. Komáromi nem szenvedett semmilyen betegségben, 47 éves volt. Közeli barátai szerint nagyon megviselte az a nyomás, amit az állam gyakorolt az eladás érdekében. 

A Welt-ügyben később uniós vizsgálat is zajlott, az Európai Bizottság pedig 18 milliárd forintos bírságot szabott ki Magyarországra – éppen azért, mert az EMIR továbbfejlesztését korábban hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban bízták a Welt 2000 Kft.-re, habár ezt a feladatot elvileg más is el tudta volna végezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.