időjárás -5°C Ágnes 2022. January 21.
logo

Így bírálják a családvédelmi akciótervet

Kárpáti András
Forrás: MI
2019.02.15. 07:48

Számos méltánytalan bírálatot fogalmaztak meg a bevallottan az ellenzéki oldalon helyet foglaló médiaszereplők a kormány vasárnap bejelentett családvédelmi akciótervének elemeivel kapcsolatban.

Dési János, a Klubrádió műsorvezetője a Reggeli Gyors című műsorban Afrika túlnépesedésére hivatkozva vonta kétségbe a gyermekes családokat nagyvonalúan segítő csomagot. A napokban elhangzott, sokakat meghökkentő szavai szerint a fekete kontinensen világra jövő csecsemő „is csak ember, hát most miről beszélünk, ebből a szempontból – tényleg nem akarok nagyon cinikus lenni – de darab, darab. Tehát nem az a baj, hogy elfogy az ember”.

Mint ismert, röviddel azután, hogy Orbán Viktor múlt vasárnapi évértékelőjén bejelentette a családbarát programpontokat, a Hvg.hu máris listázta azt az – egyébként az egy tucatot alig meghaladó – kormánypárti politikust, akinek legalább négy gyermeke van, s így feleségeik mentesülnek a személyi jövedelemadó (szja) megfizetésének kötelezettsége alól. Föld S. Péter publicista még ennél is tovább ment: „Szülök, mint az állat” címmel egy asszonnyal készített egy fiktív dialógust.

Dupcsik Csaba szociológus, az MTA főmunkatársa a Népszava hasábjain értekezett arról, hogy elsősorban azoknak a tehetősebb családoknak kedvezhet a családvédelmi akcióterv, ahol valamilyen osztalékköteles vállalkozás a feleség nevére van íratva, s így szerinte „nem kell majd egy forint osztalékot sem fizetniük”.

Ezzel szemben – amint Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára rámutatott – a rendelkezés csak a kereset után járó szja-ra és nem az osztalékokra érvényes.

A családokat támogató programcsomag további fontos elemei, hogy ezentúl a csok használt ingatlanokra is felhasználható, továbbá a gyermeket vállaló, 40 év alatti, első házasságukban élő nők tízmillió forint kedvezményes hitelt vehetnek fel.