Így bírálják a családvédelmi akciótervet

Számos méltánytalan bírálatot fogalmaztak meg a bevallottan az ellenzéki oldalon helyet foglaló médiaszereplők a kormány vasárnap bejelentett családvédelmi akciótervének elemeivel kapcsolatban.

Forrás: MI2019. 02. 15. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos méltánytalan bírálatot fogalmaztak meg a bevallottan az ellenzéki oldalon helyet foglaló médiaszereplők a kormány vasárnap bejelentett családvédelmi akciótervének elemeivel kapcsolatban.

Dési János, a Klubrádió műsorvezetője a Reggeli Gyors című műsorban Afrika túlnépesedésére hivatkozva vonta kétségbe a gyermekes családokat nagyvonalúan segítő csomagot. A napokban elhangzott, sokakat meghökkentő szavai szerint a fekete kontinensen világra jövő csecsemő „is csak ember, hát most miről beszélünk, ebből a szempontból – tényleg nem akarok nagyon cinikus lenni – de darab, darab. Tehát nem az a baj, hogy elfogy az ember”.

Mint ismert, röviddel azután, hogy Orbán Viktor múlt vasárnapi évértékelőjén bejelentette a családbarát programpontokat, a Hvg.hu máris listázta azt az – egyébként az egy tucatot alig meghaladó – kormánypárti politikust, akinek legalább négy gyermeke van, s így feleségeik mentesülnek a személyi jövedelemadó (szja) megfizetésének kötelezettsége alól. Föld S. Péter publicista még ennél is tovább ment: „Szülök, mint az állat” címmel egy asszonnyal készített egy fiktív dialógust.

Dupcsik Csaba szociológus, az MTA főmunkatársa a Népszava hasábjain értekezett arról, hogy elsősorban azoknak a tehetősebb családoknak kedvezhet a családvédelmi akcióterv, ahol valamilyen osztalékköteles vállalkozás a feleség nevére van íratva, s így szerinte „nem kell majd egy forint osztalékot sem fizetniük”.

Ezzel szemben – amint Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára rámutatott – a rendelkezés csak a kereset után járó szja-ra és nem az osztalékokra érvényes.

A családokat támogató programcsomag további fontos elemei, hogy ezentúl a csok használt ingatlanokra is felhasználható, továbbá a gyermeket vállaló, 40 év alatti, első házasságukban élő nők tízmillió forint kedvezményes hitelt vehetnek fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.