Nemzetközi konferenciát tartanak a Kazahsztánba hurcolt magyarokról

Nemzetközi konferenciát tartanak a második világháború alatt és után Kazahsztánba hurcolt magyarokról pénteken, amelyen a kazah kutatók legújabb eredményeit teszik közzé – közölte a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnökhelyettese az M1 aktuális csatornán.

Forrás: MTI2019. 02. 22. 10:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máté Áron azt mondta, Kazahsztánban egy évtizeddel ezelőtt feltáró munka kezdődött, amelynek eredményeként a kutatók, részben magyar anyagból, kiadtak egy könyvsorozatot.

A kutatást az asztanai Eurázsiai Nemzeti Egyetem kutatói viszik tovább, és remélhetőleg ők is találnak magyar vonatkozású adatokat – tette hozzá.

Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) elnöke arról beszélt, hogy a kazah kutatók az egyik táborhelyen magyar temetőre bukkantak.

A konferencián ismertetni fogják az ott nyugvók névsorát, amellyel az eddig ismert több mint 800 ezer elhurcolt magyar száma még tovább nőhet – vélekedett.

A Vörös Hadsereg 1944-ben kezdte meg a magyarok munkatáborokba hurcolását. Volt, akit a világháborúban elveszett munkaerő pótlására vittek kényszermunkára, de volt, olyan is, akit lehetséges ellenségnek minősítve, „biztonsági óvintézkedésként” fosztottak meg legalapvetőbb emberi és polgári jogaitól. A foglyok száma egyes becslések szerint akár a 900 ezret is elérhette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.