Kiállás a székelyek területi autonómiájáért

Együtt emlékeznek az 1854. március 10-én a marosvásárhelyi Postaréten kivégzett székelyekre, emellett felhívják a figyelmet a területi autonómia megvalósításának haladéktalan szükségességére.

2019. 03. 10. 9:05
Tőkés László
Marosvásárhely, 2017. március 10. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke beszédet mond a marosvásárhelyi székely vértanúk emlékművénél a székely szabadság napja alkalmából szervezett megemlékezésen 2017. március 10-én. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) rendezvényén ezrek gyűltek össze, hogy leróják kegyeletüket a Habsburg-ellenes székely szervezkedés 163 évvel ezelőtt kivégzett vértanúinak emlékművénél. MTI Fotó: Boda L. Gergely Fotó: MTI/Boda L. Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Együtt emlékeznek meg az 1854. március 10-én a marosvásárhelyi Postaréten kivégzett székelyekről, emellett felhívják a figyelmet a területi autonómia megvalósításának haladéktalan szükségességére azon a nagyszabású programon, amelyet a Székelyföldért Társaság szervez vasárnap délután négy órától a budapesti Hősök terén – erről tájékoztatott közleményben a szervezet elnöke.

Incze Árpád emlékeztetett, hogy a Székely Nemzeti Tanács 2012-ben március 10-ét a székely vértanúk napját nevezte meg a székely szabadság napjának, amelyet a következő évtől egy időben rendezik meg Székelyföldön, az anyaországban és a világ számos pontján.

– Január elseje óta Románia tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Sajnálattal tapasztaljuk, hogy hiába lett tagja keleti szomszédunk az uniós közösségnek, száz évvel a gyulafehérvári nyilatkozat aláírása után az országban ugyanúgy megtapasztalhatók a magyarellenes atrocitások, intézkedések – hangsúlyozta a társaság elnöke. Mint mondta, egyetértenek a nemzeti tanács közleményével, amelyben idézték a román elnökség mottóját: „a kohézió közös európai érték”.

Fotó: MTI/Boda L. Gergely

– A Közép-romániai fejlesztési régió lakóiként mi, székelyek, magyarok azt tapasztaltuk az elmúlt tizenkét év során, hogy az unió kohéziós politikája épp ebben a régióban vallott kudarcot. Amíg a régió román többségű megyéi fejlődtek, addig Székelyföld gazdaságilag lemaradt, és folytatódik szülőföldünk elszegényítése – közölte korábban a Székely Nemzeti Tanács.

Incze Árpád hangsúlyozta, mindezek miatt döntöttek úgy, hogy idén minden korábbinál nagyobb szabású programmal készülnek a fővárosi rendezvényre. Az eseményen közreműködik mások mellett Csurka László színművész, Varga Miklós énekes, az Ismerős Arcok zenekar, és beszédet mond Németh Zsolt az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Incze Árpád reményét fejezte ki, hogy a rendezvény által nemcsak a román, hanem az emberi jogokra máskor olyan érzékeny brüsszeli döntéshozókig is elhallatszik a hangjuk, és nekik nem a hallgatás lesz a válaszuk a székelyeket érintő sorozatos jogsérelmekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.