időjárás 2°C Antal, Antónia 2022. January 17.
logo

Már hűtik a pezsgőt a baloldali pártok

Pataky István
2019.03.08. 05:50
Már hűtik a pezsgőt a baloldali pártok

A sarkosabb megfogalmazások beleférnek a véleményszabadságba, a vitákat pedig a választások után kell lebonyolítani az Európai Néppárton (EPP) belül — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kelemen Hunor. A néppárti Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke elmondta, Joseph Daul EPP-elnöknek is felsorolta a Fidesz kizárását célzó kezdeményezés napirendre vételének indokolatlanságát és ártalmas kihatásait.

– Azt nyilatkozta, hogy az RMDSZ nem fog a Fidesz Európai Néppártból történő kizárására szavazni, amennyiben erre kerülne sor a pártcsalád politikai választmányának március ­20-ra tervezett ülésén. Mivel érvel álláspontja mellett néppárti partnereinek?

– Nemrég beszéltem Joseph Daullal, az Európai Néppárt elnökével, hiszen ő most sorra hívja fel telefonon a tagpártok vezetőit. Elmondtam neki, hogy a kampányüzemmódot úgy kell értékelni, ami, tehát kampányként. Azt is elmondtam, hogy Orbán Viktor, a Fidesz nem hajította a szemétbe az EPP, az unió, az alapító atyák értékeit, nem EU-ellenes, éppen ezért semmi sem indokolja a kizárást. Másrészt az euró­pai parlamenti választást megelőző kampányban nem üzenhetjük azt, hogy mi, néppártiak megosztottak vagyunk, márpedig bármilyen belső szavazás most megosztottságot mutatna, függetlenül annak végkifejletétől.

A politikus szerint nem állt elő olyan helyzet, ami miatt meg kell büntetni Orbán Viktort
Fotó: MTI/Bíró István

Úgy fogalmaztam Daulnak, hogy Spanyolországtól Görögországig a baloldal már hűti a pezsgőt a néppárt megosztottsága, meggyengülése miatt. Ellenezzük a Fidesz kizárását, nem vagyunk az ilyenfajta megoldások híve, nem lehet ököllel vitákat eldönteni. A sarkosabb megfogalmazások beleférnek a véleményszabadságba, a vitákat pedig a választások után kell lebonyolítani a néppárton belül. Ha nem így tesz, az EPP el fogja veszíteni azt a lehetőséget, hogy az uniós reformok motorja legyen.

– A hivatalos verzió szerint a Juncker–­Soros-plakát verte ki a biztosítékot a néppártban. Nem túl egyszerű, hajánál fogva előrángatott hivatkozás ez?

– Ez is szóba került a Daullal folytatott beszélgetésen. Emlékeztettem rá, hogy ez egy nagyon régi vita Orbán és Juncker között, és egy választási kampányban sokan sarkosabban fogalmaznak. Én nem hiszem, hogy ma olyan helyzet állt volna elő, ami Orbán Viktor megbüntetését, a Fidesz kizárását indokolná. Ha viszont szavazni kell, mi ott leszünk, és a kizárás ellen szavazunk. Addig is érvelünk, beszélünk partne­reinkkel, megpróbáljuk nekik elmagyarázni, hogy nincs jelenleg olyan igazi ok, ami a kizárást szükségessé tenné. Harcolni fogunk, ha kell, hasznosítjuk tudásunkat, mozgósítjuk barátainkat, hiszen csak az Európai Néppárt ellenfeleinek lehet érdeke a megosztottság.

– Jelentős erőt képez az EPP-ben a Romániában most ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL). A pártelnök, Ludovic Orban azt közölte, hogy jövő héten alakítják ki a Fidesszel kapcsolatos álláspontjukat. Mire lehet számítani?

– Nagyon sok függ attól, hogy az államfőnek, Klaus Johannisnak mi lesz a véleménye, illetve a németek milyen állásponton lesznek. A PNL ebben a kérdésben szerintem az utolsó pillanatig kivár.