A kereszténység védelme még mindig hívószó Európában

Szinte nincs olyan település Németországban, ahol ne lenne pár száz illegális bevándorló elszállásolva, így a mindennapi életben érzik, hogy mennyire eltér a két kultúra egymástól.

Forrás: Karc FM2019. 04. 30. 16:00
null
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt a jelenséget, hogy a német kormánypártok mostanság a keresztény Európa melletti elkötelezettségüket hangoztatják, Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója a Karc FM-en egyebek mellett azzal magyarázta, hogy a kereszténység védelme még mindig hívószót jelent Európában.

A szakértő szerint a politikusok feltehetően felmérték – akármennyire nem ért egyet ezzel a politikai elit –, hogy a szavazóbázis számára a kereszténység még mindig hívószó. Sőt, a 2015 óta tapasztalható migrációs válságban még fontosabb lett, mint korábban, hiszen a muzulmán világ elárasztotta Németországot. Törcsi Péter felhívta a figyelmet: ma már szinte nincs olyan település Németországban, ahol ne lenne pár száz illegális bevándorló elszállásolva, így a mindennapi életben érzik, hogy mennyire eltér a két kultúra egymástól.

Ezért is fontos a keresztény világ megvédése, még ha nem is a vallásosságról, hanem a kultúráról van szó. Rájöttek a német kormánypártok is, hogy ez egy olyan üzenet, amiről érdemes beszélni, hiszen a választópolgárokat képes mozgósítani.

A kutatási igazgató hozzátette: ugyan a kereszténységet most politikai eszközként használják a német képviselők, de legalább már szóban felhívják a figyelmet a védelmére.

Törcsi Péter úgy látja: Nyugat-Európában annyira jellemző a szekularizmus, hogy már az is pozitív lépés, ha a nevükben keresztény pártok politikai eszközként a kereszténységről beszélnek. Ez egy lépés előre a kereszténység érdekében, noha „nyilván jobb lenne, ha hinnének is benne, hogy az európai közösségeket kizárólag keresztény alapokon érdemes megszervezni.” Ez azonban nem azt jelenti, hogy az egyházaknak újra szerepet kell adni a politikai életben, hanem az életformát kell mindenképp védeni.

Törcsi Péter úgy vélte: ez a felismerés még nem következett be a német vezető politikusoknál, de jó útra léptek azzal, hogy már beszélnek a kereszténységről. Így ugyanis – az állampolgárok igényei miatt – előbb-utóbb tartalommal is megtölthetik a szavakat.

Pelyach Gergely interjúját az alábbi linken hallgathatják meg:

https://www.mixcloud.com/karcfm/a-kereszt%C3%A9nys%C3%A9g-mint-politikai-term%C3%A9k-hangol%C3%B3-2019-04-30-1/

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.