Tízezrével érkeznek terroristák Európába

Az orosz hírszerzés szerint tízezrével érkeznek a kontinensre a harcedzett iszlamista szélsőségesek, s eközben — mint azt Horváth József biztonságpolitikai szakértő lapunknak kifejtette — már Nyugat-Európa is terroristakibocsátó lett. A magyar tranzitban tucatnyian a Kurd Munkapárt tagjainak vallották magukat, aminek az lehet az oka, hogy arra számítanak: így kedvezőbben bírálják el menekültjogi kérelmeiket.

2019. 04. 26. 6:30
null
A röszkei zónában többen is PKK-tagnak vallották magukat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Most már Nyugat-Európa is terroristákat kibocsátó régióként értékelhető – mondta a Magyar Nemzetnek Horváth József biztonságpolitikai szakértő arra a sajtóhírre reagálva, hogy a Srí Lanka-i merényletsorozat egyik elkövetője Angliában radikalizálódhatott.

A CNN hírtelevízió a brit biztonsági szolgálatokra hivatkozva jelentette, hogy Abdul Latíf Dzsamil Mohamed Angliá­ban tanult 2006–2007-ben, és radikális iszlamisták körében mozgott.

A röszkei zónában többen is PKK-tagnak vallották magukat
Fotó: Havran Zoltán

A szakértő szerint először fordult elő, hogy egy terrorista Nyugat-Európában tanult, radikalizálódott, majd hazautazva öngyilkos merényletet hajtott végre.

– Eddig a folyamat általában fordítva történt, a válságövezetekben radikalizálódott terroristák utaztak Nyugat-Európába, ahol az ott született, másod-, harmadgenerációs, közel-keleti vagy afrikai származású terroristákkal együtt léptek fel. Ide kell sorolni azokat is, akik az európai országokból csatlakoztak az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezethez, és annak veresége után tömegesen visszaszivárognak kontinensünkre – jelentette ki Horváth József.

Évente mintegy húszezer, a menekültek között Európába érkező szélsőségesről beszélt egy moszkvai biztonsági konferencián Szergej Kovaljov vezérőrnagy, aki az orosz vezérkar hírszerzési főcsoportfőnökségének képviseletében tartott előadást.

Horváth József úgy véli, az orosz hírszerzési adatok azt támasztják alá, amit Magyarországon évek óta hangsúlyoznak a politikusok és a szakértők, köztük ő is. Az orosz katonai hírszerzés főleg a csecsen terrorizmus miatt kényszerült beépülni a terrorszervezetekbe, így az ISIS soraiba is, tehát adataik pontosnak mondhatók.

Kovajlov szerint tényszerű, hogy a szélsőségesek toborzó és radikális iszlamista propagandatevékenységet folytatnak a migránsok között, és mivel harci tapasztalatuk van, a terrorveszély nagyban növekszik általuk Európában.

Az orosz tábornok kifejtette azt is, hogy az európai rendvédelmi szerveknek gondot okoz a potenciális terroristák pontos és gyors azonosítása, mivel a migránsok zöme úgymond „elveszti személyi iratait”.

Horváth József annak kapcsán, hogy a Szegedi Törvényszék május 16-án hirdet ítéletet annak a kurd házaspárnak az ügyében, akiket terrorizmus finanszírozásával vádolnak, azt hangsúlyozta: az is jelzésértékű, ha valaki a magyar tranzitzónákban a Kurd Munkapárt (PKK) tagjának vallja magát. A párról kiderült, hogy mindketten a PKK tagjai voltak, s a röszkei, valamint a tompai tranzitzónában rajtuk kívül még tízen mondták magukról, hogy a szervezet soraiból érkeztek.

– A PKK az USA szövetségese volt az ISIS elleni háborúban. Az unió által terrorszervezetnek tartott párt ugyanakkor török célpontokra „szakosodott”, s nagy valószínűséggel egyéb terrorcselekményt nem hajtanának végre Európában.

Azt azonban nem lehet kizárni, hogy ISIS-terroristák PKK-soknak adják ki magukat, hogy mint amerikai szövetségesek kedvezőbb elbánásban részesüljenek – fogalmazott Horváth József biztonsági szakértő.

Migránskártyák: nem felel az Európai Bizottság

– Miközben a Magyarországon elfogott szír terroristavezér, Hasszán F. még mindig előzetesben van, újabb megdöbbentő adatok láttak napvilágot a brüsszeli migránskártyaprogramról. A jelek szerint nem is egy-, hanem legalább kétféle migrációs kártya létezik, Törökországban és Görögországban is osztogatják ezeket a pénzzel feltöltött különböző kártyákat – mondta a Fidesz frakciószóvivője. Halász János hangsúlyozta, az Európai Bizottság kezdettől fogva terel és félrebeszél ebben az ügyben. Először megpróbálták letagadni, hogy van ilyen program, majd később elismerték a migránskártyák létezését, sőt nagy sikerként jellemezték, még akkor is, ha ilyet terroristák is kaphattak. A kormánypárti politikus feltette a kérdést: valóban igaz, hogy kétmillió migránskártyát osztott ki Brüsszel? Netán ennél is többet? Összesen hány milliárd eurót utaltak ezekre? Hogyan, kik és mikor ellenőrizték, hogy kinek adnak ilyen kártyákat? – firtatta a politikus.

Halász János szerint miután e kérdésekre továbbra sincs válasz, Orbán Viktor hét pontja különösen aktuá­lis, azaz a migránskártyákat meg kell szüntetni, mert ezzel Brüsszel csak tovább növeli a migrációt és a terrorveszélyt.

Mint arról beszámoltunk: Hidvéghi Balázs szerdán jelentette be, hogy már 1,150 millióan támogatták aláírásukkal a miniszterelnök bevándorlás megállítását célzó hétpontos programját. A Fidesz kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, különösen fontosnak tartják az emberek, hogy a migráció kezelését el kell venni a brüsszeli bürokratáktól, azt vissza kell adni a nemzeti kormányoknak. Szintén teljes egyetértés mutatkozik abban, hogy egyetlen ország se legyen kötelezhető migránsok befogadására, valamint hogy az uniós intézmények élére bevándorlást ellenző vezetők kerüljenek. Hidvéghi szerint az ellenzék pártjaira nem lehet számítani, amikor az ország biztonsága a kérdés, ezt bizonyították az elmúlt években Brüsszelben, az Európai Parlamentben és Budapesten is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.