Félnek a fiatalok a szülői szereptől

Minél több óvodába és iskolába szeretné bevinni az úgynevezett Boldogságóra programot a Jobb Veled a Világ Alapítvány.

2019. 05. 03. 16:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minél több óvodába és iskolába szeretné bevinni az úgynevezett Boldogságóra programot a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom támogatásával a programot öt éve, eredetileg felnőtteknek elindító Jobb Veled a Világ Alapítvány.

Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi kuratóriumi elnöke a Zugligeti Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón kifejtette, azt szeretnék, hogy a gyerekeknek olyan képességei alakuljanak ki, amelyek hozzásegítik őket ahhoz, hogy később jó szülőkké tudjanak válni. A két évvel ezelőtt egyetemisták körében végzett kutatásukra hivatkozva azt mondta, a korábbiakhoz viszonyítva emelkedett a kívánt gyermekszám: a fiatalok átlagosan két és fél, vagyis legalább két-három gyermeket szeretnének. Annak okai között, hogy nem születnek meg e vágyott utódok, csak harmadik helyen szerepelnek az anyagiak és a karrier. A fő ok azonban az, hogy a fiatalok nem találnak stabil partnert, párkapcsolatot, másodsorban pedig félnek a szülői szereptől. A boldogságóra a pozitív pszichológia és az élménypedagógia eszközeivel ezen tud segíteni.

Dezső Anita pedagógus, a program egyik kidolgozója arról beszélt, tudomásul kell venni, hogy vannak problémák, nehézségek az életben, de meg kell tanulni ezeket helyesen kezelni. Mint mondta, visszacsatolás is van, ugyanis a tanév elején és végén felmérik a gyerekeket. E felmérésekből az derül ki, hogy jellemzően sokkal jobb tanulmányi eredményei vannak azoknak a gyerekeknek, akik már részt vettek ilyen foglalkozásokon.

Fogarasi Szilvia, a Városmajori Óvoda tagóvodájának vezetője szerint elsősorban nem is a gyerekeket, hanem a pedagógusokat kell megfogni. A nemrég felkészítő képzésen résztvevő óvodapedagógus szerint ez kimondottan olyan program, amellyel „nyakon lehet csípni” a pedagógusokat: az idősödő, belefásuló és a heves, mindent másképp gondoló fiatal korosztályt egyaránt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.