Klímavédelem volt az ürügy a tüntetésre

Szinte a teljes baloldal képviseltette magát pénteken a globális klímasztrájk budapesti eseményén, amelyre a vezetőin keresztül Soros Györgyhöz köthető Avaaz is nagy erőkkel mozgósított. A világméretű tüntetés célja — nem titkoltan — az európai parlamenti választások befolyásolása, amihez egy népszerű témát, a környezet védelmét használták fel.

2019. 05. 25. 10:01
null
A fiatalok sztrájkjára rátelepedtek az ellenzéki politikusok Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a fiatalokat, diákokat, hanem a baloldali politikusokat is megmozgatta a péntek délután megtartott globális klímasztrájk. A politikamentesnek meghirdetett tüntetésen többek között felbukkant Jávor Benedek (Párbeszéd), Szél Bernadett (ex-LMP, jelenleg független) és Vágó Gábor (LMP). A résztvevők a Deák Ferenc térről vonultak a Kossuth térre, ahol beszédek és zenés, verses betétek váltották egymást. Mint azt korábban megírtuk, az esemény egyik koordinátora a Soros Györgyhöz köthető liberális szervezet, az Avaaz volt, amely a 2018-as országgyűlési választásokat is igyekezett befolyásolni.

Egyes fellépők és résztvevők személyétől eltekintve a tüntetés fókuszában a klímaváltozás elleni harc állt, a molinók és táblák mellőzték a pártpolitikai üzeneteket és a környezetvédelemre koncentráltak. A rendezvényen a Soros György által is finanszírozott ­Amnesty International is képviseltette magát néhány aktivistával. Kérdésünkre egyikük elmondta, hogy azért vannak itt, mert ha a klímaváltozás miatt eltűnnek az emberek, akkor nem lesz kinek megvédeni a jogait.

Világszerte egyébként 119 országban szólította utcára az iskolásokat és egyetemistákat a Fridays For ­Future, vagyis „Péntekek a Jövőért” mozgalom, amelyet tavaly nyáron alapított a mára híressé vált svéd tinédzser, ­Greta Thunberg, akiről a napokban írtuk meg, hogy édesanyja ismert baloldali és bevándorláspárti aktivista. A globális klímasztrájkon közel 1,4 millió fia­tal tüntetett a környezetvédelemért, sürgetve a politikusokat arra, hogy legyenek aktívabbak a klímavédelem tekintetében.

A fiatalok sztrájkjára rátelepedtek az ellenzéki politikusok
Fotó: Kurucz Árpád

A fent említett Avaaz felhívásából viszont az is kiderült, hogy a klímasztrájk nem mellékes célja a liberális és zöldpárti szavazók mozgósítása a európai parlamenti választásra. A nemzetközi szervezet mindezt egy Greta Thunbergnek tulajdonított idézettel tette világossá: „A reményt választom a félelemmel szemben […]. Itt az idő, hogy kiálljunk az egyesült Európáért, amely elkötelezett a demokrácia felvirágoztatása, az emberi jogok mindenki számára való biztosítása, valamint a természet és az éghajlat védelme mellett.” – olvasható a honlapjukon.

A mozgalom tüntetése tehát Európában átpolitizálódott. A demonstrálók döntő többsége azonban kiskorú, ők nem jogosultak szavazásra. Akadtak ugyanakkor olyan tinédzserek is, akiknek sikerült szavazathoz jutniuk az ­uniós választáson. A magát a „leghosszabb ideje tüntető hollandnak” nevező fiatal, a Lilly Plastic Pickup néven posztoló holland lány például jelezte, hála nagyapja közbenjárásának, ő is tudott szavazni. „Beszélj a (nagy)szüleiddel, és kérd, hogy szavazzanak neked. Vegyük rá a politikusokat, hogy meghallgassanak minket!” – szólította hadba korábban a kiskorúakat az ­Avaaz szlogenjéhez hasonlóan, amely úgy szól: „Ők tüntetnek, mi szavazunk”.

Az Euronews híroldal szerint a fiatalok amúgy arra kérik a döntéshozókat, hogy tiltsák be a fosszilis üzemanyagok használatát, vezessenek be zéró toleranciát az üvegházhatású gázok kibocsátására, illetve segítsék a munkavállalókat, iparágakat és a fejlődő országokat abban, hogy zöld életmódra váltsanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.