Magasabb ligában játszik a Fidesz–KDNP

A Fidesz erős felhatalmazást kapott — értékelték a résztvevők a kormánypárt választási eredményét a Századvég Alapítvány hétfői konferenciáján. A siker részben annak köszönhető, hogy a Fidesz nem fél egyenesen beszélni és a fontosabb témákban megkérdezi az embereket. Az MSZP—Párbeszéd és a Jobbik reménytelen helyzetben van.

2019. 05. 30. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Fidesz más ligában játszik az Európai Parlamentbe bejuttatott képviselői­nek száma alapján, mint amelyik ligában játszania kellene az ország mérete okán – állapította meg szerdán Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a Századvég Alapítvány EP-választást értékelő konferenciáján.

– A kontinens lakosságának két százalékát kitevő tagállam küldött egy olyan pártot az Európai Parlamentbe, ami a tizennegyedik legerősebb párt az egész intézményben, nemcsak a néppártban – emelte ki a miniszterhelyettes, majd hozzátette: a magyar kormány örült annak, hogy jelentősen nőtt a választási részvétel és annak is, hogy a kampányban az európai témák álltak a középpontban.

– Magasabb részvételi arány mellett több szavazat és több mandátum – nevezte meg a sikerpontokat Orbán Balázs, aki szerint mindebből az következik, hogy Magyarországnak és a magyarságnak erősebb képviselete lesz Brüsszelben.

– Kifejezetten nehéz megnyerni egy választást, és a Fidesznek ez 2006 óta sikerül, ráadásul 2010 óta kormányzati pozícióból érte el mindezt – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek G. Fodor Gábor, a Századvég elnöke. A politikai elemző hangsúlyozta, hogy a választópolgárok „testtartása” a mindenkori kormánnyal szemben kritikai, megítélő és sokszor akár elutasító, ezért is nagy mutatvány ennyi választást kormányzati pozícióból megnyerni. Az agytröszt elnöke szerint két dolog vezetett a sikerhez: először is az, hogy a kormány nevén nevezi a tabukat, nem fél egyenesen beszélni.

Másfelől ezeket a kérdéseket megbeszéli az emberekkel, meghallgatja őket, és igyekszik az ő álláspontjukat képviselni – értékelt G. Fodor Gábor, kiemelve azt, hogy „ez olyan energiát ad a Fidesznek, amely pole-pozícióban tartja a kormánypártot”.

– Abszolút lejtmenetben vannak ezek a pártok, és nem látom azokat az erőforrásokat, amelyekkel vissza tudnák erősíteni magukat – nyilatkozta lapunknak a konferencia egyik résztvevője, Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet igazgatója az MSZP–Párbeszéd és a Jobbik helyzete kapcsán. Az igazgató nem lát kitörési pontot a szocialisták számára, akik ráadásul egy megerősödött riválist kaptak Gyurcsány Ferenc személyében. – A Jobbik egy önmagát felmorzsolt párt: elvesztette az ideológiai alapját és a szavazóbázisát is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.