Civil és szakmai összefogás a családbarát szülészeti ellátásért

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár: paradigmaváltásra van szükség, hogy az egészségesen születő gyermekek magas számával büszkélkedő ország legyünk. Ehhez kell a család-, baba-, anya-, apabarát szülészeti ellátás bevezetése.

Békés Bence
2019. 06. 04. 20:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden délelőtt egy civil kezdeményezésre rendezett konferencián szólalt fel az egészségügyért felelős államtitkár. A tanácskozás célja a családbarát szülészeti ellátás fogalmának tisztázása volt, amelyre a szüléssel – születéssel foglalkozó összes szakma és a szülői igényeket megjelenítő civilek részvételével került sor.

Horváth Ildikó hozzászólásában beszélt arról, hogy a családbarát szülészeti ellátás kritériumaira vannak tudományos evidenciákkal alátámasztott nemzetközi ajánlások is, illetve a hazai szülészetek átalakítása és a már kipróbált új módszerek mentén folynak itthon is tudományos kutatások, hogy igazolni lehessen a szemléletváltás helyességét. Így lehet a családbarát szülészeti ellátás bevezetését kitűzni célként valamennyi szülészetünk számára.

Demográfiai szempontokra is felhívta a figyelmet, hiszen a most zajló változások fogják meghatározni a következő évtizedek szülésélményét az édesanyák számára. A pozitív szülésélmény pedig meghatározhatja az következő gyermekek vállalásának kérdését is. Ennek érdekében a kormány elindított egy 10 milliárd forintos keretösszegű pályázati rendszert, amelynek első ütemében a szülészetek átalakítására és eszközökre lehetett pályázni, a második ütemben pedig az ellátásban résztvevők képzésére adnak forrást.

A rendezvényen videóüzenetben elhangzott dr. André Lalonde, a Nemzetközi Nőorvos Szövetség (FIGO) szóvivőjének javaslata, amely megerősíti a családbarát szülészeti ellátás bevezetésének fontosságát. A FIGO tömöríti magába a nemzeti szülész- nőgyógyász szakmai szervezeteket, így ajánlása fontos iránymutatás számukra is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.