Brüsszel nem ad pénzt a magyar a határvédelemre

Munkatársunktól
2019. 07. 09. 8:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség 2018. december 31-ig terjedő pénzügyi kiadásainak majdnem harminc százalékát, összesen mintegy 146 milliárd forintot költött határvédelmi feladatokra – tudta meg az Origo.hu. A szolidaritás fontosságát évek óta hangsúlyozó brüsszeli Európai Bizottság viszont eddig egyetlen forintot sem térített meg. Mindez azért is visszatetsző, mert Magyarország nemcsak saját határait biztosítja, hanem a közös, uniós schengeni határokat is.

A lap a költségekkel kapcsolatban felidézte Orbán Viktor egyik korábbi levelét, amelyben a kormányfő Jean-Claude Junckert, a bizottság leköszönő elnökét arra kéri, hogy felezzék meg a migrá­ciós válság miatt megemelkedett határvédelmi költségeket.

– A kerítés megépítésével, háromezer határvadász kiképzésével és szolgálatba állításával hazánk nemcsak saját magát, hanem Európát is védi az illegális bevándorlók áradatával szemben – írta a miniszterelnök. Hozzátette: a magyar álláspont szerint legfőbb ideje, hogy az európai szolidaritás a határvédelem ügyében a gyakorlatban is érvényesüljön.

Meggyőződésünk, hogy Olaszországhoz és Görögországhoz hasonlóan a magyar oldalon felmerült, de közös európai érdekeket szolgáló, rendkívüli költségek viseléséből az ilyenkor szokásos módon az Európai Uniónak is ki kell vennie a részét – érvelt Orbán Viktor.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy az addigi költségeket, mintegy 270 milliárd forintot osszák fel és közösen állják a felek. Azóta a határőrizet költségei tovább emelkedtek, mivel a Magyar Honvédség munkatársait is bevonták a feladatok ellátásába.

Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka ismertette, hogy június 1-jétől három hónapig váltásonként kétszáz katona vesz részt a határőrizetben. Így összesen ezer katona lát el támogató feladatokat a magyar–szerb határon a rendőrség irányítása mellett, mivel megerősített jelenlétet követel az idén megnövekedett migrációs nyomás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.