Jó hírünket viszi el a világba a Maccabi

Hivatalosan ma este tartják a megnyitóünnepséget, de már hétfő óta zajlanak Budapesten az eddigi legnagyobb, sorrendben a tizenötödik Maccabi Európa Játékok küzdelmei. A szervezők ugyancsak kiemelik, ez a Magyarországon valaha rendezett legnagyobb multisportesemény, hozzátéve, a Maccabi Játékok többet jelentenek egy sportversenynél: nem a versengés a legfontosabb, hanem hogy a zsidó közösség tagjai a sportoláson keresztül is kifejezzék összetartozásukat. Orbán Viktor örömét fejezte ki, hogy a budapesti rendezéssel a verseny kilencven év után visszatér közép-európai gyökereihez.

2019. 07. 30. 7:20
HEISLER András; DEUTSCH Tamás; ORBÁN Viktor
A kormányfő a Várban fogadta a játékok küldöttségét Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a karmelita kolostorban fogadta a 15. Maccabi Európa Játékok küldöttségét, Motti Tichauert, az Európai Maccabi Szövetség elnökét és Jack Terpinst, a Maccabi World Union alelnökét.

A megbeszélésen – amelyen részt vett Deutsch Tamás, az MTK elnöke, Deutsch Péter, az MTK ügyvezető elnöke, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetség elnöke és Jusztin Ádám, a Maccabi VAC Hungary elnöke is – elhangzott: a Maccabi Európa Játékok több mint egy sportesemény, Európa legnagyobb zsidó kulturális, közösségi és vallási rendezvénye is egyben.

A kormányfő a Várban fogadta a játékok küldöttségét
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor örömét fejezte ki, hogy a budapesti rendezéssel a verseny kilencven év után visszatér közép-európai gyökereihez, hiszen először Prágában tartották meg 1929-ben, azóta ez a régió nem volt házigazdája ennek az eseménynek.

A miniszterelnök emlékeztetett: Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, kész és képes arra, hogy ilyen nagy volumenű eseményeket is megrendezzen. Hozzátette: kormánya védelmet és komoly támogatást ad a hazai zsidó közösségnek identitása megőrzéséhez, a magyarországi zsidó élet reneszánszához. Ebben fontos szerepet tölt be a zsidó sportolóknak biztosított támogatás is.

– A Maccabi Játékok azt fogják bizonyítani, hogy mindig több az, ami összeköt, mint ami szétválaszt – fogalmazta meg személyes meggyőződését Deutsch Tamás, a játékok védnöki testületének vezetője az esemény tegnapi sajtótájékoztatóján.

– Barátságos, sportszerű, izgalmas, jókedvű, egyszóval vidám játékokat szeretnénk rendezni, életreszóló élményben részesíteni a résztvevőket – jelentette ki arra utalva, hogy a sportversenyeket kulturális, vallási és közösségi programok is övezik. A Fidesz európai parlamenti képviselője kérdésre válaszolva pontos összeggel szolgált: Magyarország 4,9 milliárd forinttal támogatja az eseményt, amely összeg a teljes költségvetés kilencven százaléka (a maradék tíz százalék a nevezési díjakból jön össze).

– A Maccabi Európa Játékok rendezésének elnyeréséhez attraktív pályázatra, kormánygaranciára, valamint a helyi zsidó közösség támogatására volt szükség; az esemény a közösség jó hírét viszi el a világba – emelte ki Heisler András, hozzátéve: napjainkban az a magyarországi, budapesti zsidó közösség legfontosabb feladata, hogy visszanyerje a büszkeségét, s ezt a célt szolgálja a Maccabi Játékok is.

Hangsúlyozta, mint korábban, most is a magyarokkal szimbiózisban élve akarják ezt elérni. – Gyakran hangoztatják, hogy a Nobel-díjasaink többsége zsidó származású, de arról se feledkezzünk meg, hogy a fasori evangélikus gimnáziumban tanultak – élt érzékletes példával.

– Max Simon Nordau, a játékok szülőatyja figyelmeztetett arra, hogy nem csupán nagy orrú, hajlott hátú, kopasz emberek vagyunk, a zsidók sportolni is jól tudnak – beszélt az esemény gyökereiről a szavait öniróniával átitatva Jusztin Ádám, majd megerősítette, hogy Magyarország az eddigi legnagyobb küldöttséggel, 208 sportolóval vesz részt az eseményen.

Az is rekord, hogy 24 sportágban 42 ország sportolói indulnak a játékokon, a nyílt kategória mellett junior és szenior korosztályban is kiírnak versenyeket. Az esemény nevét akár félrevezetőnek is mondhatjuk, hiszen hat Európán kívüli országból is érkezik az összesen 2300 – zsidó – sportoló. A zsidó gyökereket azért kell kiemelni, mert a nevezésnek magától értetődően ez az elsődleges, sőt szinte egyetlen feltétele, hiszen nem sporteredményben meghatározott kvalifikáción kell túljutni, bár országonként a nevezésnél nyilván figyelembe veszik a teljesítményt.

– Szerte a világban több ezer Maccabi-egyesületben több mint ötszázezren sportolnak – említette Motti Tichauer. A játékok résztvevői túlnyomó részben ebből a körből kerülnek ki. De nem kizárólag.

– Minden ország Maccabi-szövetsége felelős az adott nemzeti delegáció összeállításáért, amit az európai szövetség felülbírálás nélkül elfogad. Magyarországon ez a feladat a Maccabi Vívó és Atlétikai Clubra, a VAC-ra hárul. Ám nem csak a VAC, más egyesület sportolói is bekerülhetnek a magyar csapatba – felelte az érdeklődésünkre Jusztin Ádám. Megjegyezte, még sohasem fordult elő, hogy a VAC ne tudott volna megegyezni egy másik egyesülettel az onnan jelentkező sportoló indulásáról, de természetesen megértéssel fogadják, ha egy magyar válogatottságig jutott sportoló a Maccabi Játékokkal szemben az éppen akkor zajló valamelyik világversenyt részesíti előnyben.

Jusztin Ádám azt is elmondta, a zsidó származásnál az izraeli bevándorlási törvényekhez igazodnak: a jelentkezőnek a négy közül elegendő az egyik nagyszülője zsidó származását igazolnia. – Befogadó közösség vagyunk, nem várunk el rabbi által lepecsételt hivatalos dokumentumot, a személyes elbeszélgetés alkalmával úgyis pontos képet kapunk az illető szándékának komolyságáról.

A biztonság, miként valamennyi zsidó rendezvény, a Maccabi Játékok esetében is kiemelt kérdés. Nemcsak a szokásos intézkedésekkel, nagyobb rendőri jelenléttel, a rendezvényekre való bejutás előtt biztonsági kapuval védik a zsidó sportolók testi épségét, hanem oly módon is, hogy előzetesen nem hozzák nyilvánosságra a nevezési listákat. Miként megtudtam, a sakktorna szervezői például hibát követtek el azzal, hogy az ismert nemzetközi adatbázisra feltették a rajtlistát.

Azért persze nem övezi szigorú titoktartás a sportolók kilétét, a tegnapi sajtótájékoztatón két magyar induló, a díjlovagló Lengyel Anna és a futó Lőwy András is a tiszteletét tette. Jusztin Ádám a legnevesebb magyar sportolóként az ob I-es vízilabdázót, Marnitz Gergőt nevezte meg. Ám miként a többiek, az ő esetében is igaz, hogy a Maccabi Európa Játékokon tényleg a részvétel a legfontosabb.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.