időjárás 18°C Amália 2022. október 7.
logo

A szexuális zaklatás megítélésében is a liberális kettős mérce dívik

Forrás: Hír TV
2019.08.13. 14:10
A szexuális zaklatás megítélésében is a liberális kettős mérce dívik

A Hír TV Sajtóklub című műsorában Huth Gergely műsorvezető moderálásával véleményezték a stúdióba hívott vendégek a Donáth családban gyűrűző zaklatási ügyet, Ferenc pápa intelmeit és tanácsait, valamint Richard Gere hajóskapitányi kitérőjét – ezekkel, és még sok egyéb témával foglalkozott a hétfői Sajtóklub. Huth Gergely és vendégei kitértek arra, a Metoo mozgalom képviselői korábban kíméletlenül felléptek a szexuális zaklatási botrányba keveredő közéleti szereplőkkel szemben, a korábbi MSZP-s Donáth László ügyében azonban egyelőre hallgatnak az aktivisták. Szentesi Zöldi László szerint ez azért aggályos, mert az evangélikus lelkész lánya, Donáth Anna politikai pályáját éppen azzal kezdte, hogy a zaklatási ügybe keveredő, bajbajutott személyeken próbált segíteni, bátorítva mindenkit arra, hogy lépjen a nyilvánosság elé, ha hasonló sérelem érte. Édesapja ügyében azonban Donáth Anna sem hajlandó véleményt nyilvánítani. Mindezekről és más egyebekről is elmondta a véleményét a három meghívott újságíró: Bencsik András a Magyar Demokrata főszerkesztője, Szentesi Zöldi László a Magyar Demokrata főmunkatársa, és Stefka István a Pestisrácok.hu lapigazgatója.

Az adás Donáth Anna egyik két hónappal ezelőtti idézetével kezdődött, amikor a Momentum EP-képviselője éles szavakkal kelt ki a szexuális zaklatások ellen, majd egy rövid filmbejátszás következett, amelyben a citált Donáth Anna édesapjára tesz terhelő vallomást, egy – Donáth László – a lelkész által szexuálisan zaklatott nő férje. A rendőrség nyomoz. Újabb és újabb emberek szólalnak meg, hogy mit művelt velük a volt szocialista parlamenti képviselő, evangélikus lelkész a szeretetotthonban.

„Hol van ilyenkor a mee too mozgalom, amely embereket hajított a pokolba? És hol van aza a balliberális véleményelit és sajtó, amely másról sem tud szólni, csak az egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaélésekről?” – tette föl vitaindító kérdését a műsorvezető, Huth Gergely.

„Megmondom őszintén: úgy utálom ezt az egészet, ahogy van. Ha utáltam, amikor az amerikai és egyéb liberósok kezdték ezt a mee too dolgot. Utáltam mikor ezt a tehetséges úszó fiút meghurcolták, mert egy éjszakai lokálban egy táncosnő fenekére rápaskolt, ezért sem rajongok különösebben. De egyetértek veled Gergő: ha már beszélünk az ilyen dolgokról, akkor az a helyzet, vagy egyenlő mércével mérünk, vagy nem mérünk sehogy. Én az utóbbinak a híve vagyok. Veszélyes dolgok ezek a sok évvel később felhánytorgatott popsira paskolásokból politikai mítoszt gyártani” – szögezte le Bencsik András, aki szerint a mee too mozgalom most hallgat, „nem az ő bizniszük, hagyják az egészet a fenébe”.

„Durva ügy. Egyébként itt nem másról van szó, mint arról, hogy egy lelkésznek – nevezetesen Donáth László lelkésznek – kiszolgáltatott emberek lázadtak fel. Nem voltam még ilyen nyugdíjasotthonban vagy szeretetotthonban, de én el tudom képzelni, hogy ott milyen rend és fegyelem van. Ott élet és halál ura – pláne egy olyan evangélikus lelkész – aki elnökségi tag is” – nyilatkozta Stefka István. „Amikor már többen följelentést tesznek, hogy ez a zaklatás, illetve ez az erőszakoskodás már évek óta folyik, akkor itt már nem mee too-ra gondolok…” – tette hozzá a Pestisrácok.hu lapigazgatója, aki úgy látja: amikor balliberális térfélen történik valami mocskos dolog, igyekeznek elkenni és politikai támadásként beállítani.

„Az Origo.hu információi szerint van egy másik zaklatási ügy is. Ebben nem foglalnék állást, mert nem tudom, hogy igaz-e. Egyébként Andrásnak az álláspontját kell teljes egészében megismételni. Picit erősebben fogalmaznék. Nekem a gyomrom kifordul ezektől a zaklatási ügyektől. Teljesen függetlenül Donáth Lászlótól – nem értem, hogy akit zaklatnak, az miért ilyen fáziskéséssel jut el a feljelentés vagy a ’coming out’ pillanatáig” – fogalmazott Szentesi Zöldi László, aki az ominózus történet kapcsán sok mindent nem értett. „A dolgok természeténél fogva ezeket az ügyeket nagyon nehéz bebizonyítani” – jelezte a Demokrata főmunkatársa, aki úgy véli: „van egy kis előélete ennek a történetnek. Donáth Anna, aki az egész politikai pályafutását az ilyen ügyek tisztázására építette” – húzta alá Szentesi Zöldi László.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.