A vastagbélrákszűrés életet ment

A több évtizede működő emlő- és méhnyakszűrés mellett a vastagbélrákszűrés a harmadik típusú szervezett vizsgálat a népegészségügyi szűrőrendszerben.

Szilágyi Anna
2019. 08. 30. 10:54
Tímár Gabriella
A leletekből kiderül, kellenek-e további vizsgálatok Fotó: MTI/Oláh Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervek szerinti ütemben halad az országos vastagbélrákszűrés, már 350 ezer meghívót küldtek ki az érintett 50–70 éveseknek – jelentette ki az egészségügyi államtitkár az Észak-közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelőben tartott tegnapi sajtótájékoztatón. Horváth Ildikó hangsúlyozta: egészséges életmóddal megelőzhetők, korai, már a tünetek megjelenése előtti felismeréssel pedig gyógyíthatók a daganatos megbetegedések. A több évtizede működő emlő- és méhnyakszűrés mellett a vastagbélrákszűrés a harmadik típusú szervezett vizsgálat a népegészségügyi szűrőrendszerben.

A 350 ezer meghívottból százezren már éltek a lehetőséggel. – A kormány ennek a projektnek a finanszírozásán túl több milliárd forintot fordít szűrőbuszokra is, hogy helybe vigyük a vizsgálatok lehetőségét – mondta el az államtitkár. Horváth Ildikó minden érintett lakost arra kér, hogy menjen el szűrésre, hiszen ha megelőzhető egy betegség, akkor élni kell a lehetőséggel.

A leletekből kiderül, kellenek-e további vizsgálatok
Fotó: MTI/Oláh Tibor

Müller Cecília országos tiszti főorvos kiemelte: a daganatos megbetegedések a második legfőbb halálokot jelentik hazánkban a szív- és érrendszeri megbetegedések után. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által küldött értesítés után a páciensek a háziorvosaiktól vehetik át a székletmintavételhez szükséges csomagjukat, innen a laborba kell küldeni, ahol megállapítják, hogy további vizsgálatokra kell-e küldeni a pácienst vagy sem. Ha az eredmény úgynevezett nem negatív, akkor szükség van vastagbéltükrözésre, amihez viszont lehet fájdalomcsillapítást vagy akár altatást kérni – ismertette a szűrés folyamatát Müller Cecília. Hozzátette: a háziorvosoknak már több mint a fele, 1800-an kapcsolódtak be a programba. Körülbelül nyolcezer embernél volt az eredmény nem negatív, és közülük 309-nél derült ki, hogy az elváltozás rosszindulatú.

Székely György, az Új Szent János Kórház és Szakrendelő, I-es belgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa elmondta: a vastagbéltükrözés 10-20 percet vesz igénybe. Szólt arról is, hogy az országban 51 gasztroenterológiai centrum kapcsolódott a programhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.