Emmi: A minisztérium továbbra is kész tárgyalni az orvosi kamarával

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezt arra reagálva tudatta, hogy Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke sajtótájékoztatóján azt mondta, rendkívüli nagygyűlést hívott össze, amelynek célja a „félbeszakad tárgyalások folytatása” a kormánnyal, és „gyors, eredményes lezárása”.

Forrás: MTI2019. 08. 14. 16:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szaktárca közleményében megjegyezte, bízik abban, hogy Éger István továbbra is a tárgyalásokat, és nem a médián keresztül történő üzengetést részesíti előnyben. A tárca tudatta: célja, hogy növeljék az orvosok és egészségügyi dolgozók anyagi megbecsülését.

A kormány intézkedéseinek köszönhető, hogy az orvosok bére 2010 és 2017 között átlagosan a két és félszeresére emelkedett, és az egészségügyi szakdolgozók bére 2016 és 2022 között átlagosan ugyancsak a két és félszeresére emelkedik, ezekre a célokra idén 14 milliárd forintot, jövőre csaknem 82 milliárd forintot fordítanak – olvasható a közleményben.

Kiemelték, hogy jelentős ösztöndíjjal segítik a rezidenseket, a kórházak fejlesztésével javulnak a munkakörülmények és az orvosok szakmai fejlődési lehetőségei. Hozzátették: jövőre 700 milliárd forintos kerettel folytatódik az Egészséges Budapest program, amelynek részeként további nagy értékű diagnosztikai eszközök beszerzésére és szakrendelők felújítására kerül sor.

Az Emmi szerint a 2020-as költségvetésben közel 2000 milliárd forint áll majd rendelkezésre egészségügyi célokra, ez 2010-hez viszonyítva 770 milliárd forinttal jelent több forrást, és 184 milliárd forinttal magasabb, mint 2019-ben. Mindezek hatására jelentősen nő az orvosi diplomát választók száma, csökken az elvándorló orvosok száma és 2010 óta csaknem hatezerrel több orvos dolgozik – olvasható a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.