Orbán Viktor: Az európai egység soha nincsen készen

A Páneurópai Piknikre emlékezve a miniszterelnök kiemelte: az áttöréssel leomlott a fal, harminc évvel ezelőtt itt ért véget a II. világháború utáni világrend.

Forrás: origo.hu2019. 08. 19. 11:29
null
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök nagyrabecsülését fejezte ki Angela Merkelnek, hogy négy egymás követő választást nyert meg. Saját hazáján túl hosszú évek óta dolgozik Európa egyesítéséért – mondta a kormányfő. Nagyrabecsülésünk mértékét nagyban növeli, hogy Európát napról napra újra kell egyesíteni – tette hozzá. Orbán Viktor Sopronban arról is beszélt, hogy Magyarországon mindig megbecsülik a sikeres nőket. A magyar kormányfő további áldást kért Merkel munkájára és családjára.

Orbán Viktor üdvözli Angela Merkel német kancellárt Sopronban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Harminc évvel ezelőtt itt ért véget a II. világháború utáni világrend

Sopron mindig is a hűség városa marad Magyarországnak – mondta Orbán Viktor. Dicsőség Sopron városának, hogy kiálltak az 1920-as népszavazáson Magyarország mellett. Nem felejtjük el, hogy 30 évvel ezelőtt Önök áttörték a szabad világ és a Magyarország közötti börtönkerítést – mondta a magyar kormányfő. Az áttöréssel leomlott a fal – tette hozzá. 30 évvel ezelőtt itt ért véget a II. világháború utáni világrend – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyarok mindig is Németország újraegyesítése mellett álltak. A magyar kormányfő elmondta, hogy a magyarok tudták, hogy a szovjet világból való kiszabadulást csak az teszi véglessé, ha a két Németország egyesül, és ezt követően az EU és a NATO tagjaivá válhatunk. Így lett Helmut Kohl a magyarok hősévé, és ezért övezi kultusz a személyét. Mi magyarok a németekhez fűződő kapcsolatunkat mindig különleges dolognak tartottuk, régi dolog ez – tette hozzá. Orbán Viktor felidézte, hogy holnap emlékezünk meg a magyar állam alapításáról. István beágyazta a magyar nemzetet az európai keresztény népek közösségébe. Koronáját Rómából, feleségét Bajorországból hozta – tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy mára a soproni németség ismét erősödik, és képviselőjét maga válassza a magyar Országgyűlésbe. A kormányfő elmondta, keresztény államalapítás, határáttörés, különleges német-magyar kapcsolatok – mindezek pedig az erős Európa irányába mutatnak. A magunkfajta szabadságharcosok a kettészakítottság idején is tudták, hogy csak egy Európa van. Hittünk benne, és újraegyesült – mondta Orbán Viktor. Ma is ezen múlik minden, ha hiszünk benne, akkor kelet és nyugat egyesülése révén ismét erős lesz Európa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.