Csúcsra pörgette a lejáratást a baloldal

Ezalényeg.hu címen indult a napokban egy helyi kampánytémákra fókuszáló lapcsoport, amely bevallottan az ellenzék szekerét tolja az önkormányzati választások kampányában. Az oldal kiadója Páva Zoltán, aki korábban tanácsadóként kapott milliós megbízásokat a Gyurcsány—Bajnai-kormányoktól. A hírportál mögött komoly anyagi források lehetnek, erre utalnak a Facebook-hirdetések, valamint a híraggregátor oldalakon megjelenő cikkek nagy száma.

2019. 09. 25. 6:18
null
A főpolgármester nyilvános szerepléseit is manipulatív módon mutatja be az Ezalényeg.hu oldal Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban indult el az Ezalényeg.hu internetes hírportál, amely saját bevallása szerint is az önkormányzati választás befolyásolására jött létre. – Természetesen nem véletlen, hogy az Ezalényeg.hu éppen egy választási kampányban indul útjára.

Ebben az időszakban még fontosabb, hogy megmutassuk az embereknek az igazságot: azt, amit a Fidesz el akar előlük titkolni – írják az oldal névtelen készítői. Ennek megfelelően Karácsony Gergely kampányát magasztaló tartalmak mellett a jobboldalt gyalázó cikkek látnak napvilágot.

Míg Tarlós István főpolgármester kapcsán rendszeresen használt jelző az oldalon a „tapló” és számos cikkben „bábnak” minősítik, addig Karácsony Gergely egyik kampányeseményét a „Menő bringázós videót posztolt Karácsony” címmel hozták le.

A főpolgármester nyilvános szerepléseit is manipulatív módon mutatja be az Ezalényeg.hu oldal
Fotó: Havran Zoltán

„Tényleg elhunytak nevében is szavazni akarnak a fideszesek? Van pofájuk ehhez is?” – írja a lap annak kapcsán, hogy „egy olvasójuk” betekintést nyert a VII. kerületi választói névjegyzékbe, ahol állítólag volt öt 110 évesnél idősebb állampolgár is. Erről bizonyíték nincs bemutatva, bemondásra kell elhinnie az olvasónak az állítólagos választási csalást.

„Tarlós folyamatosan meglopja a budapestieket” – írja az egyik névtelen cikk szerzője, ami azért is furcsa, mert még a balliberális fősodorbeli média sem szokta megvádolni a főpolgármestert korrupcióval.

A lapnak van újpesti, „körúti”, ferencvárosi, újbudai, pestlőrinci, bajai, szombathelyi, miskolci és pécsi mutá­ciója, amelyek a helyi híreket szemlézik. A cikkek szóhasználata arról árulkodik, hogy a baloldal szakemberei rajta tartják a kezüket a tartalmakon és igyekeznek azokat a sztereo­típiákat, szófordulatokat alkalmazni a kormánypárti vagy a kormánypártok által támogatott független jelöltek kapcsán, mint amelyet a helyi ellenzék is használ.

Az impresszum tanúsága szerint a tulajdonos Páva Zoltán, a lapcsalád kiadója pedig az idén augusztusban létrehozott Oraculum 2020 Kft. A Media1.hu médiaipari hírekkel foglalkozó internetes hírportál kiderítette, hogy Páva Zoltán a korábbi komlói MSZP-s polgármester, idősebb Páva Zoltán fia, aki 1976 és 1989 között a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja volt, majd a rendszerváltozás után az MSZP színeiben országgyűlési képviselő is volt.

A Páva családdal a Gyurcsány–Bajnai-kormányok bőkezűek voltak. Ifjabb Páva Zoltán 2008 és 2010 között a kifizetőhelyként működő Miniszterelnöki Hivatal (MeH) tanácsadója volt. Egyik cége, amelyet idősebb Páva Zoltán adott el fiának, a Medich-Technik Bt. közel ötmillió forintot kapott szaktanácsadói tevékenységéért 2008-ban.

A cég közreműködött „a társadalmi és politikai kapcsolattartás stratégiájának kialakításában, szakértőként stratégiailag támogatta a kabinetfőnök alá tartozó szervezeti egységek politikai és civil kapcsolatainak koordiná­cióját” – olvasható az Átlátszó.hu elődjén, a Vastagbőr blogon.

Ez azért érdekes, mert a Medich-Technik orvosi műszer- és gépkereskedéssel foglalkozott. Ifjabb Páva egy másik cége, az MPSP Consulting Kft. is tanácsadóként dolgozott be a MeH számára 2006 és 2010 között. Az MPSP Consulting Kft. a 2014-es százmillió forintról 2018-ra több mint 300 millió forintra tudta feltornázni nettó árbevételét, ám adózás előtti eredményei igen gyatrák, tavaly alig több, mint egymillió forintot tudtak felmutatni.

Az Ezalényeg.hu-n semmilyen reklám nem fut, ennek ellenére komoly ráfordításokat feltételeznek a Face­bookon megjelent hirdetések, és a híraggregátor oldalakon is egyre erőteljesebben van jelen a szocialista párthoz köt­hető oldal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.