Ismét Útravalót kapnak a roma tanulók

Magyar Nemzet
2019. 09. 02. 11:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új tanévre is kiírták az Útravaló ösztöndíjprogram pályázatait, amelyekre a következő hetekben jelentkezhetnek a rászoruló diákok. A napokban közzétett, összességében kétmilliárd forint összegű felhívások a hátrányos helyzetű, ezen belül is főleg a roma tanulók iskolai előrehaladását célozzák. Az elmúlt években is sikerrel futó program tanévenként mintegy 13 ezer gyereknek segít.

Az ösztöndíjpályázat köznevelési része az Út a középiskolába és az Út az érettségihez nevű alprogramok, amelyek megvalósítására ezúttal az első félévben 675 millió forint, a második félévben több mint egymilliárd forint jut. Ebből a pénzből a rászoruló diákok tanulmányi eredményük függvényében havi kilenc- és húszezer forint közötti összeget kaphatnak, ami a tanulási motivációjuk és önértékelésük erősítését szolgálja, valamint az iskolai lemorzsolódásuk kockázatát hivatott csökkenteni. Díjazzák a diákokat segítő mentorokat is, akik havi 11 ezer forintot kapnak pluszmunkájukért. Pályázni elektronikusan szeptember 23-ig, postai úton szeptember 24-ig lehet.

A felhívás felsőoktatási része, az Út a diplomához ösztöndíj- és önköltség-támogatás szintén elsősorban a cigány származású hallgatók végzettséghez jutását támogatja. A pályázati kiírásban külön is kiemelik: mivel a legrosszabb továbbtanulási esélyű tanulók körében magas a roma származásúak aránya, ezért a támogatott hallgatók legalább felének közülük kell kikerülnie, már ha ezt a jelentkezők száma megengedi. Ebben az alprogramban szemeszterenként 150 ezer forintos ösztöndíjat nyerhetnek el a fiatalok, valamint a tandíj legfeljebb 95 százalékáig kérhető önköltség-támogatás is, ami maximum 400 ezer forint lehet. Minderre 130-130 millió forint jut a következő két tanulmányi félév során. A jelentkezési határidő szeptember 30.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.