Őszödi Karácsony Gergely, a Vegyük vissza Budapestet! szlogen azt jelenti, hogy ez a város az önöké?

Mert a normális állapot szerintük az, ha Budapest a balliberálisoké.

2019. 09. 30. 14:16
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. január 26. Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje beszédet mond programbemutató rendezvényén a budapesti Flamenco szállóban 2019. január 26-án. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főváros utcáin mindenütt ott a plakát, Karácsony Gergely a képen és a felirat: Vegyük vissza Budapestet!

Kitől is? Hát persze, tőlük, a borzasztó jobboldaliaktól!

És ha Karácsonyék vissza akarják venni a várost Tarlós Istvántól és a jobboldaltól, akkor ez a szigorú nyelvi logika alapján azt jelenti, hogy a város eredetileg az övék volt, Budapest őket illeti és senki mást. Ezt rabolta el tőlük a Fidesz és Tarlós, ezt kell minden áron visszaszerezni. Vissza kell állítani a normális állapotokat!

Mert a normális állapot szerintük az, ha Budapest a balliberálisoké. Az volt a normális állapot, amikor Demszky Gábor húsz éven át építette és szépítette Budapestet, amikor minden fejlődött és a négyes metró is elindult…

Dobrev Klára, a DK újsütetű üdvöskéje ezt a látásmódot tovább fokozza Facebook-oldalán. Azt írta ki: „Vegyük vissza a városainkat és a falvainkat a Fidesztől!”

Vagyis: városainkat és falvainkat elvette tőlünk a Fidesz, ez a diktatórikus, migránsgyűlölő, rasszista, fasiszta, náci jobboldal. Akik rosszabbak, mint Hitler és Kim Ir Szen – és esetleg Pol Pot – együttvéve.

Mert hiszen – ismét a nyelvi logika – ez az ország a miénk, baloldaliaké és liberálisoké, mindig is az volt és az lesz. Ezt az országot elrabolták tőlünk, s ezt az országot vissza kell vennünk. Hogy helyreálljon a rend, a normális állapot az országban.

Mert csak az a normális, már nem is természetes, hanem „természeties” állapot, ha a balliberálisok vannak hatalmon a fővárosban és Magyarországon.

Nos, ennyi és nem több az önök világnézete, Dobrev asszony, Őszödi Karácsony úr és összes elvtársaik. Ennyi és nem több az önök világlátása, értékrendje és ideológiája.

Ezzel a világlátással csak egy nagy baj van, elvtársak és elvtársnők, de az nagyon nagy baj: hogy ennek semmi köze nincs a demokráciához.

Ez a világlátás a velejéig kommunista és osztályharcos, ugyanis az a meggyőződése, hogy a politikai ellenfél nem legitim szereplő a politikai versenyben, hanem ellenség, akit minden áron és minden eszközzel, machiavellista módon, ha kell, de le kell győzni.

A demokráciát és a szabadságot nem elsősorban az intézmények és a jogrend tartja össze és működteti – bár természetesen ezek nagyon fontosak –, hanem mindenekelőtt egy mentalitás, egy magatartásmód. Erkölcsi alapállásnak is nevezhetnénk.

Az mégpedig, hogy politikai ellenfeleinknek megadjuk ugyanazokat a jogokat és lehetőségeket, amelyeket magunknak is elvárunk. Vagyis, ha a szabad választásokon a polgárok többsége úgy dönt, hogy nekik adja át a falu, a város, a kormány vezetésének jogát és lehetőségét, akkor azt elfogadjuk és alkalmazkodunk hozzá. Illetve hatalomra kerülésünk érdekében nem a politikai ellenség valós vagy virtuális megsemmisítésére törünk, hanem a választópolgárokat, az országot próbáljuk meggyőzni arról, hogy legközelebb belénk vessék a bizalmukat.

Ez az a közéleti mentalitás, ami fenntartja a demokráciát, s ha ez hiányzik az egyik vagy másik politikus és párt esetében, akkor ők rombolják a demokráciát.

Ezt tette Ferenc testvér 2006-ban, s ezt teszi a felesége és Karácsony 2019-ben.

S ami a még nagyobb baj, hogy a mögöttük álló, őket támogató globális neoliberális hálózat ebben támogatja őket – Frans Timmermanstól Margrethe Vestagerig és tovább.

Mert, ahogyan a nyugat-európai liberálisok és baloldaliak nagy része, ők sem demokraták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.