Pécsért harcol Vári csapata

A kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó nem foglalkozik az ellenfelekkel, csak Pécs jövőjére koncentrál, a város fejlődését gyorsítaná. A Magyar Nemzetnek adott interjúban Vári Attila, a Fidesz—KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület szövetségének polgármesterjelöltje arról is beszélt, hogy a városban a minőségi munkahelyteremtést összekötné az innovatív projektekkel, a zöldgazdaság megvalósításával is.

Bóka Máté
2019. 09. 17. 6:18
null
A volt vízilabdázó zöldítené a települést Fotó: Müller Andrea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miért döntött úgy, hogy politikára adja a fejét, miután sportolóként már a csúcsra ért?

– A sikereket nem egyedül értem el korábban sem, s rengeteg olyan emberrel dolgoztam együtt, akikkel közösen ezt a lendületet továbbvihetjük. A több ezer gyermek mozgásáról gondoskodó Pécsi Nonprofit Sport Zrt. (PSN) vezérigazgatójaként is csapatban dolgoztam. Az erőt és a lendületet szeretném átültetni a politika világába, hogy a sikeres várost valóban közösen a pécsiekkel építsük fel.

– Pécs történelme során először milliárdos plusszal zárhatta a tavalyi költségvetést. Ám néhány éve még ez nem így volt, a szocialisták idején ötvenmilliárdos adósság jött össze, de voltak hullámvölgyek később is. Megválasztása esetén mi a garancia arra, hogy stabil marad a város költségvetése?

– Biztonságos a város működése, a költségvetés egyensúlyban van. A jövő egyik legfontosabb feladata az, hogy a kormánnyal még jobb együttműködést érjünk el, ha ez megvan, az mindenképpen komoly garanciát jelent. Katasztrofális bajokat okozhat egy olyan városvezetés, amelyik nem akar Magyarország kormányával együtt dolgozni. Én úgy látom, hogy Pécsen nagyon sok minden elindult, még akkor is, ha nem abban az ütemben, amelyet mindenki szeretett volna a városban.

A volt vízilabdázó zöldítené a települést
Fotó: Müller Andrea

– Mire gondol?

– Kormányzati segítséggel nemzetközi nagyvállalatok érkeztek Pécsre – így például a Hanon System és a ­Thyssenkrupp is már építi a gyárát –, a kormány pedig külön csomagot is előkészített a befektetők számára. Látványosan tudnánk folytatni ezt a munkát, számos egyeztetés lezajlott erről, s bátran mondhatom, erős várost tudunk felépíteni, ami a régiót is magával húzza. Nálunk ezt senki nem akarja jobban, ezt a munkát viszont helyettünk senki nem fogja elvégezni. Sokszor mondjuk, de tényleg így van: Pécs a rendszerváltás legnagyobb vesztese volt, egyik napról a másikra vesztették el az emberek a munkahelyüket ezerszámra. Ez a múlt, ám most úgy látom, hogy Pécs és a régió végre nyertese lehet a következő időszaknak, sőt az egész XXI. századnak. Ezt elősegíthetik azok az infrastrukturális fejlesztések, amelyek mind déli, mind kelet-nyugati irányban elkezdődnek vagy a tervekben szerepelnek. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég járt Pécsen, s megerősítettek bennünket abban, hogy folytatni szeretnék a Pécsen megkezdett munkát, így október 13-a után még nagyobb fokozatba kapcsolhatunk. Pécs nem engedheti meg magának azt, hogy a következő öt évben feleslegesen csatározzon a kabinettel.

– Az újraiparosításon kívül milyen célokat fogalmaz meg?

– A közbiztonság javítása mindig kiemelt figyelmet érdemel, de a roma felzárkóztatásra is nagy hangsúlyt fektetek. A közlekedéssel kapcsolatban is vannak terveim, például a következő tíz évben pormentessé szeretnék tenni minden pécsi utat, de vannak elképzeléseim, amelyek már a zöldgazdaságot célozzák meg.

– Ez pontosan mit tartalmaz?

– A Mecsek-oldali fekvése miatt Pécsen a városüzemeltetés 20-30 százalékkal többe kerül, mintha kevésbé dimbes-dombos lenne a város. Ezért és a környezetvédelmi szempontok miatt is lényeges az elektromos buszok beszerzése, ami már elkezdődött, és ezt folytatni is szeretnénk. A Fidesz-KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) szövetségének egyik legfontosabb célja pedig a Európa Zöldfővárosa programhoz kapcsolódó elképzelések megvalósítása. Ebbe a körbe tartozik a zöldgazdaság fejlesztése is – ideértve például a napelemek használatát –, ami ma már az egyik leginkább fejlődő iparág. Szintén lényeges az is, hogy innovatív megoldásokat keressünk, ilyen projekteket valósítsunk meg, amivel magas hozzáadott értéket képviselő munkahelyek jönnek létre. Mindehhez nélkülözhetetlen a 650 éve alapított Pécsi Tudományegyetemmel való partnerség – e tekintetben lényeges, hogy a PSN vezérigazgatójaként is jó kapcsolatot ápoltam Miseta Attila rektorral és Jenei Zoltán kancellárral.

– Öt év múlva milyen Pécset szeretne látni?

– Egy olyan városvezetést, ami minden lehetőségre megmozdul, dinamikusan dolgozik, a vállalkozókkal folyamatosan tartja a kapcsolatot. Mindezek mellett egy zöldvárosban minőségi munkahelyeket is szeretnék látni – lehetőleg többezres nagyságrendben.

– Az ellenzék eddig a munkahelyek hiányával támadta a jobboldali városvezetést, amiben van már előrelépés, ugyanakkor a város lakosságának csökkenését is kritikaként fogalmazták meg, miközben sokan a környező településeken élnek, onnan járnak vissza dolgozni. Lát esélyt a folyamat megváltoztatására?

– Éppen ezért van kulcsszerepe annak, hogy a Pécsi Tudományegyetem, a kormány, a város és az itteni vállalkozások, cégek valóban együtt tudjanak működni. Ha Pécsen az itt tanuló egyetemisták egyharmadát itt tudjuk tartani, akkor az már nagyon nagy dolog lenne. A minőségi munkahelyek ezt a célt is szolgálják. Úgy látom, hogy most minden lehetőségünk adott ehhez, csak ezeket valóra is kell váltani a választások után.

– Mit szól ahhoz, hogy az ellenzékiek Pécsen Gyurcsány Ferenc egykori és mostani pártjának tagjait indítják a választáson, viszont a szavazólapokon nem vállalják sem az MSZP-t, sem a DK-t?

– Én harcos vagyok, sportolóként megtanultam, hogy nem az ellenféllel kell foglalkozni, hanem azzal, hogyan érjük el a sikert. A Fidesz–KDNP és az ÖPE szövetsége képviselőjelöltjeivel, a csapatunkkal is megbeszéltük, hogy mi nem valaki ellen, hanem Pécs városáért harcolunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.