Varga Mihály: Minden lépés a jövőnket építi

2019. 09. 05. 19:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A III. Budapesti nemzetközi demográfia csúcson a Gyermekvállalás: Anyagi kérdés? elnevezésű blokkban Varga Mihály pénzügyminiszter szólalt fel elsőként. A nemzetgazdasági tárca vezetőjének megítélése szerint, ha egy országban megfelelőek a feltételek, a családok több gyermeket vállalnak, miközben senkinek nincs joga beleszólni egy család életébe. A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy az előbbiek figyelembevételével együtt társadalmi kérdés is az, hogy mi magyarok hol leszünk 50 év múlva, és ahhoz, hogy létezzünk, a népesedési folyamtok alakítójává kell lennünk. Varga Mihály azt mondta, a gyermeknevelést többek közt a családtámogatási rendszer segítheti.

„Elértük, hogy Magyarország gyorsan növekvő munkaalapú társadalommá vált, ahol a gyermek az első, hogy mindenkinek annyi gyermeke lehessen, amennyit szeretne. Mi ehhez átvállaljuk a terhek egy részét, de csak egy jól fejlődő gazdaság teremtheti meg ennek alapjait” – szögezte le a miniszter, aki közölte, hazánk esetében egy dinamikusan fejlődő, 5,2 százalékkal növekvő gazdaságról beszélhetünk.

„A 2019-es év első hat hónapjában 10 százalékkal nőttek a bruttó keresetek, de a gazdasági eredmények elérése nem öncél, ezt mutatja a családbarát adórendszer is.

Magyarországon a szülők nyolc év alatt 1900 milliárd forint adó- és járulékkedvezményt kaptak. 2010 óta emelkednek a családok megerősítését jelentő támogatások, mára a központi költségvetésben 1293 milliárd forinttal jut több a családoknak mint 2010-ben. Jövő évre is megvannak a források a családvédelmi akcióterv minden területére, így a babaváró támogatásra, a családi otthonteremtési kedvezményre, a jelzáloghitel átvállalására, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására, a bölcsifejlesztésre, a 4 gyermeket nevelő édesanyák szja mentességre, valamint a nagyszülői GYED-re” – sorolta a miniszter. Hozzátette, jövőre tovább emelkedik a gyermekétkeztetésre szánt keret, a tankönyvek ingyenessége pedig teljes körűvé válik.

Varga Mihály kitért arra is, hogy egyesek szerint a gyermekvállalás nem összeegyeztethető a munkával. „A mi célunk, hogy ezt a családok dönthessék el, az állam azzal teszi ezt a kérdést könnyebbé, hogy bölcsődéket épít, több férőhelyet biztosít” – szögezte le a miniszter, aki szerint a népesedési folyamat nemzetpolitikai és gazdasági szempontból is kulcskérdés. „Nem téveszthető szem elől, hogy minden lépés a jövőnket építi” – zárta beszédét Varga Mihály.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.