időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Borkai

Fricz Tamás
2019.10.21. 13:04
Borkai

Borkai Zsolt, ha nem közszereplő, ha nem egy nagyváros vezetője, hanem magánember, akkor azt csinál egy jachton Horvátországban, amit akar. Senkinek semmi köze hozzá, csak a családjának.

Borkai Zsolt azonban közszereplő, egy nagyváros vezetője, és ráadásul a kormányzó párt, a Fidesz tagja. Éppen ezért innentől kezdve a magánéletében is azokat az értékeket, normákat kell követnie és felmutatnia, amelyek az ő pártjának és politikai táborának értékei és normái. A politikai és közszereplők ugyanis mintát mutatnak a saját választóiknak, de tágabban az egész országnak is: az ő életükből merítenek példát az emberek.

A Fidesz és a KDNP a keresztény erkölcsöket tekinti magára nézve iránymutatónak. Borkai ezzel szembement, meggyalázta a családcentrikus értékrendet.

Ebből csak egyetlenegy következhet: Borkai Zsoltnak távoznia kell abból a politikai közegből, amely elítéli az ilyen magatartást.

Borkai tett is egy fél lépést: mivel a választásokon még Fidesz-KDNP-színekben indult, ezért utána két nappal kilépett a pártszövetségből. (Hogy ezt a pártszövetség vagy Borkai kezdeményezte, mindegy. Megtörtént.) Levonta a következtetéseket abból a tarthatatlan erkölcsi helyzetből, amelybe sodorta magát.

Ez eddig rendben is lenne.

De van itt még valami.

Borkai nem látja be azt, hogyha a pártszövetség színeiben nyerte meg a győri polgármesterválasztást, akkor a polgármesteri pozíciója sem választható el a Fidesz-KDNP-tagságától? Nem látja be, hogy ha nem a Fidesz-KDNP színeiben indul október 13-án, akkor vélhetően nem választják újra, hiszen így is rengeteg szavazatot veszített, ráadásul a négy jobbikos jelölt visszalépése sem jött éppen rosszul neki?

Nem látja át, hogyha a polgármesteri széket megőrzi, és még öt évig a város élén marad, akkor azzal nemcsak saját maga tekintélyét rombolja, hanem a pártszövetségét is?

Vagyis nem képes belátni, hogy még van egy feladata, ha erkölcsileg „bűnbocsánatot” akar nyerni?

Tehát az a kérdésem, hogy mikor mond le a polgármesteri székről is, hogy ezzel lehetőséget teremtsen a kormányzó pártszövetségnek arra, hogy egy új, erkölcsileg támadhatatlan emberrel induljon a győri polgármesteri székért fél év múlva?

Ezt kérdezem én. És még azt is kérdezem, hangsúllyal: vajon miért akar egy következmények nélküli Borkai lenni?

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.