Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Karácsony Gergely botrányokat magyaráz

Egymásba érnek a botrányok Karácsony Gergely környezetében. A zuglói polgármesternek 15 napja van arra, hogy bemutassa azokat az eldugott dokumentumokat, amelyekből kiderülhet, mennyi kifizetetlen számlája és kintlévősége van az önkormányzatnak. Eközben Karácsony helyetteséről előkerült egy olyan fotó, amelyen egymillió forinttal pózol. Ráadásul az újbudai DK-s polgármesterjelöltnek szexuális zaklatási vádakkal kell szembenéznie: áldozata szerint László Imre megpróbálta megerőszakolni. Mindezek tetejében pedig a Karácsonyról előkerült hangfelvételek körül is egyre több az ellentmondás.

Bácskai Balázs-Bákonyi Ádám
2019. 10. 03. 5:55
A baloldal főpolgármester-jelöltjének egyre több gondot okoznak a szövetségesei Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem a tartozással rendelkező állampolgárok személyes adatai érdeklik a Fideszt, hanem olyan tételek, mint a helyiségbérleti díjtartozások, a tervezett, de elmaradt ingatlanértékesítésből származó bevételek, valamint az önkormányzat kifizetetlen számlái – közölte Zsigmond Barna Pál tegnapi sajtótájékoztatóján arra reagálva, hogy Karácsony Gergely kedden azt mondta: adatvédelmi okokból tartották vissza a kerület gazdálkodásával kapcsolatos információkat.

A Fidesz budapesti szóvivője emlékeztetett: a zuglói Fidesz azért fordult bírósághoz, mert Karácsony Gergely május óta nem válaszolta meg a közérdekű adatigénylésüket arról, mennyi kifizetetlen számlája és kintlévősége van az önkormányzatnak, a bíróság pedig első fokon úgy döntött, hogy Karácsony hivatalának 15 napon belül be kell mutatni a dokumentumokat.

A baloldal főpolgármester-jelöltjének egyre több gondot okoznak a szövetségesei
Fotó: Mirkó István

A kormánypárti politikus szerint az ellenzéki főpolgármester-jelölt azért titkolózik, mert csődben van a XIV. kerület. – Miközben az átláthatóságot hirdeti, megsértette az infotörvényt, erről most már papírja is van Karácsony Gergelynek – mondta az ítélettel kapcsolatban a szóvivő.

Karácsony Gergelynek tegnap arra is választ kellett volna adnia, hogy Zugló DK-s alpolgármestere egy Facebookra feltöltött fotón miért pózol egymillió forinttal a kezében. Az ellenzék főpolgármester-jelöltje a Horváth Zsoltról készült fotót hamisítványnak nevezte. Horváth egyébként érdekes karrier­utat tudhat maga mögött: a Soros-blognak is hívott 444.hu 2017-es cikke szerint korábbi rendőrből lett titkosszolgálati tiszt a Gyurcsány-kormány alatt kiemelt műveleti területen, operatív beosztásban.

Várnai László független önkormányzati képviselő szerint Hor­váth külsősként, politikai alku hatására, Gyurcsány Ferenc kérésére kapta meg a jól fizető zuglói alpolgármesteri posztot.

Az ellenzék főpolgármester-jelöltjének tegnap egy másik Gyurcsány-párti politikus mellett is ki kellett állnia, ugyanis László Imre, Újbuda DK-s polgármesterjelöltje szexuális zaklatási botrányba keveredett.

A TV2 Tények című műsorában és az Origónak is nyilatkozott egy nő, aki állítása szerint 2012-ben a Swiss Medical Ser­vices Kft.-ben dolgozott beosztottként, és ott találkozott László Imrével, aki orvos-igazgatóként zaklatta, szexuális ajánlatot tett neki. Az orvosnő beszámolója szerint a munkahelye nem a cég központjában volt, mint a későbbi politikusé, de kénytelen volt odalátogatni havonta, amikor a fizetéséért ment.

A műsorban és a cikkben elhangzottak szerint az egyik ilyen alkalommal molesztálta az orvos-igazgató. Az orvosnő elmondta, félt László Imrétől, aki láthatóan vissza akart élni hatalmával. A történet úgy folytatódott, hogy a cég ügyvezetője az év novemberében összehívott egy megbeszélést, amelyen a nőnek is részt kellett vennie.

A meeting előtt az intézmény tulajdonosa és a későbbi politikus behívatták a hölgyet a közös szobájukba azért, hogy elmondják, januártól a központban fog dolgozni. Az orvosnő állítása szerint hamarosan kettesben maradt László Imrével, aki kulcsra zárta az ajtót, majd rátámadt a nőre, és megpróbálta megerőszakolni az asztalán, de ellökte magától, és sikerült kimenekülnie a szobából. Ezután a nő felkereste a tulajdonost, elmondta neki, hogy mi történt, és közölte, hogy azonnali hatállyal felmond.

Karácsony Gergely és László Imre a tegnapi sajtótájékoztatón valótlanságnak nevezte a történetet, és hazugsággal vádolta meg az orvosnőt. László Imre közölte, hogy sajtó-helyreigazítási és polgári pert, valamint büntetőeljárást is kezdeményez.

A két politikus egy petíciót is benyújtott a TV2-höz azt követelve, hogy a csatorna olvastassa be azt, valamint tüntetést is szerveztek tegnap délutánra a televízió Róna utcai székháza elé. A több tucatnyi, főleg idős Gyurcsány-szimpatizánst vonzó demonstráción felszólalt Karácsony Gergely és Niedermüller Péter, a DK VII. kerületi polgármesterjelöltje is.

Házon belüli szivárogtató?

Fel sem merült, hogy ez bentről ment volna ki – állította a csütörtökön kikerült, az ellenzéki szövetség belső viszonyait lefestő felvételről az Index baráti hangvételű interjújában Szabó Tímea. A Párbeszéd társelnöke annyit elismert: a hanganyagon az egyik kérdező Erőss Gábor, korábbi elnökségi tag, a másik pedig Mach Pétert jelenlegi elnökségi tag volt, míg a harmadik kérdezőben – állítólag – egyelőre még bizonytalanok. Bármit is állít Szabó, tény hogy Karácsony Gergellyel már történt hasonló eset, amely azt bizonyította, hogy a tettes házon belül volt keresendő, az indíték pedig személyes volt. Ismert: 2017 decemberében szivárgott ki egy felvétel, amin Karácsony kendőzetlen stílusban beszélt arról, hogy megbánta a miniszterelnök-jelöltséget. „Alapvetően az az érzésem, hogy a f…szért hagytam magam rábeszélni erre a miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem” – fogalmazott. A hanganyag nyilvánosságra kerülése után pár nappal a Párbeszéddel akkor szövetséges Együtt elismerte, hogy a felvételt saját alelnökük, Berkecz Balázs készítette, majd tette közzé Facebook-profilján, ahonnan rövid idő után eltávolította. Berkecz egyébként azzal magyarázta tettét, hogy csalódott a Párbeszédben és Karácsonyban, mert titokban kihátráltak az Együttel kötött szövetségből, és az MSZP-vel álltak össze. A házon belüli szivárogtatás mostani lehetőségét erősíti továbbá, hogy a Párbeszéd több elnökségi tagja is elismerte: üléseik elvileg nyitottak az érdeklődő párttagok előtt (ezt a párt alapszabályának 8. paragrafus 1/e pontja rögzíti), így nem minden alkalommal a meghatározott szűk körben tartották ezeket a megbeszéléseket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.